SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey Kore askerleri sınırı geçti: Gerilim tırmanıyor

Kuzey Kore askerleri, Güney Kore sınırını iki hafta içerisinde ikinci kez geçti. Güney Kore'nin uyarı ateşi açmasının ardından askerler geri çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 11:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kuzey Kore askerleri sınırı geçti: Gerilim tırmanıyor

Kuzey Kore askerleri, Güney Kore sınırını iki hafta içerisinde ikinci kez geçti. Güney Kore, Kuzey Kore askerlerinin sınırı geçtiğini ancak uyarı ateşi açıldıktan sonra geri çekildiğini belirtti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore askerlerinin ağır tahkim edilmiş askerden arındırılmış bölgenin (DMZ) yakınında çalıştığını, bir mayın patlamasının birden fazla can kaybına yol açtığını duyurdu.

Kuzey Kore’nin mayınları temizlemek ve döşemek amacıyla bölgeye asker gönderdiği kaydedildi.

KUZEY KORE ASKERLERİ YARALANDI

Güney Kore, 18 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen ihlalin kazara olduğunu ve gerçekleşen olaya iş aletleri taşıyan yaklaşık 20-30 Kuzey Koreli askerin olaya karıştığını bildirdi. Sınırda görevli Kuzey Kore askerlerinin tekrarlanan mayın patlaması olaylarından çok sayıda kayıp verdiği belirtildi.

GERİLİM TIRMANIYOR

Seul Ulusal Güvenlik Konseyi 9 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, hafta sonu boyunca 330 balonun Güney Kore'ye 15 ton çöp atmasının ardından Kuzey Kore karşıtı propagandanın hoparlör yayınına yeniden başlayacağını duyurmuştu. Konsey tarafından yapılan açıklamada "Alacağımız önlemler Kuzey Kore rejimi için dayanılmaz olabilir ancak Kuzey Kore birliklerine ve halkına bir umut ve ışık mesajı gönderecek." denilmişti. Kuzey Kore eylemin, Güney Koreli aktivistlerin askerden arındırılmış bölge üzerinden broşür ve propaganda metinleri göndermesine tepki olarak yapıldığını söylemişti.

PUTİN’İN KUZEY KORE ZİYARETİ

Güney Kore ve Kuzey Kore sınırında yaşanan gerginliğin arefesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kuzey Kore’ye gidiyor.

Rusya, 24 Şubat 2022 tarihi itibarıyla Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılarından bu yana Kuzey Kore ile olan askeri, siyasi ve ekonomik iş birliğini artırıyor.

Putin 24 yıl sonra ilk defa Kuzey Kore’ye gidecek. Putin’in Kuzey Kore ziyareti 18-19 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.