SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM'den Rusya'nın KEİPA üyeliğine son verme çağrısı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad şehrinde bugün Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 60. Genel Oturumu açılışı yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2022 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2022 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM'den Rusya'nın KEİPA üyeliğine son verme çağrısı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad şehrinde bugün Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 60. Genel Oturumu açılışı yapılacak. Şu anda KEİPA üyeleri arasında; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Yunanistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 12 ülkenin milletvekilleri yer alıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, açılış töreninden sonra KEİPA’nın Rusya Federasyonu heyet üyelerinin yetkilerini onaylamak için bir oylama yapacağına dikkat çekerek, “Rusya heyetinde, Şubat 2014’te Rus birliklerinin Ukrayna topraklarının işgalini onaylayan ve 8 yıldan uzun bir süredir devam eden Kırım’ın işgaline yol açan karar için şahsen evet oyu kullanan, ayrıca Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı askeri saldırısına destek veren Devlet Duması milletvekilleri ve Rusya Federasyonu Konseyi üyelerinin yer aldığı öğrenildi. Görev süreleri onaylanması gereken Rusya heyeti üyeleri, AB üye ülkeleri, Ukrayna, ABD, Kanada, Japonya ve diğer ülkelerin yaptırım listelerinde yer alıyor” dedi.

“KEİPA TEK DOĞRU OLAN KARARI KABUL ETMELİ”

Bununla birlikte Rus heyetinde işgal altındaki Kırım’da Rusya’nın yasa dışı düzenlediği sözde seçimler sırasında “milletvekili” olarak seçilen işbirlikçi Mihail Şeremet’in de heyette yer aldığını vurgulayan Çubarov açıklamasında şu ifadelerine yer verdi:

“KEİPA tek doğru olan kararı kabul ederek Rusya heyetinin KEİPA üyeliğine son vermeli. KTMM Başkanlık Divanı, KEİPA ulusal heyetlerini, başta BM Şartı olmak üzere ayrıca 26 Şubat 1993 tarihli Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin kurulmasına ilişkin beyanda belirtilen uluslararası hukukun norm ve ilkelerine bağlılıklarını teyit etme ve Rusya heyetini KEİPA üyeliğine son verilmesi kararını kabul etme çağrısında bulunuyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.