SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları, Rus işgalini protesto etmek için kendini yakan Jan Palach'ı andı

Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov Prag’da, Rus işgalini protesto etmek için kendini ateşe veren Jan Palach‘ı andı.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2024 19:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2024 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları, Rus işgalini protesto etmek için kendini yakan Jan Palach'ı andı

Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Sovyet Rusya'sı başta olmak üzere Varşova Paktı ülkelerinin Çekoslovakya işgalini protesto etmek amacıyla kendini ateşe veren Jan Palach'ın Prag’daki anıtına çiçek bıraktı.

Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün bize, en acımasız baskı ve zorbalık karşısında bile yılmaz kalan insan ruhunun gücünü hatırlatıyor. Jan Palach, adaletsizlik karşısında sessiz kalamayanların simgesi haline geldi ve bugün onun örneği bize özgürlük ve insanlık onuru için mücadele etme konusunda ilham veriyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın iki buçuk yıldır özgürlük ve insanlık onuru için savaş alanında mücadele ettiğini belirten Mambetov şu ifadelere yer verdi:

Savaş alanında sadece bizim geleceğimiz değil; eşitlik, özgürlük ve insan hakları değerlerine dayalı olarak dünyanın geleceği de kararlaştırılıyor. Bu, birliğimizin, istikrarımızın ve ilkelere bağlılığımızın bir sınavıdır. Yeni nesillerin diktatörlüğün olmadığı, herkesin özgürlük ve bağımsızlık hakkına sahip olduğu bir dünyada yaşayabilmesi için bu değerleri korumaya hazır olduğumuzu kanıtlamalıyız.

Bu an kararlılık ve birlik gerektiriyor; yalnızca birlikte, dünyayı yeniden ele geçirmeye çalışan kötülüğü yenme gücüne sahip olabiliriz.

ÇEK CUMHURİYETİ TARİHİNDE DERİN İZ BIRAKAN JAN PALACH

Çek Cumhuriyeti’nin tarihinde derin bir iz bırakan Jan Palach, 16 Ocak 1969 tarihinde, Prag Baharı reformlarını durdurmak amacıyla Varşova Paktı birliklerinin Ağustos 1968'de Çekoslovakya'yı işgal etmesini protesto etme amacıyla Prag'da kendini ateşe verdi. 20 yaşındaki üniversite öğrencisi ağır yanıkların açtığı komplikasyon sonucu üç gün sonra hastanede hayatını kaybetti.

Jan Palach’ın ölümünden bir ay sonra, Jan Zajic adlı başka bir Çek genci, aynı yerde Palach adına düzenlenen anma töreninde kendini yaktı.  Ancak ne yazık ki Komünist rejim iki genç için de cenaze töreni düzenlenmesini ve Prag’a defnedilmelerini yasakladı. Komünist rejimin yıkılmasından sonra iki genç için de anıt yapıldı. Palach’ın Venceslas Meydanı’nda kendini ateşe verdiği yer haç ile işaretlendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.