SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'a ait İskit altınları Hollanda'dan Ukrayna'ya devredildi

Hollanda'nın Allard Pierson Müzesi'nde yer alan Kırım'a ait İskitlerden kalan tarih eserler, Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'ne devredildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2023 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'a ait İskit altınları Hollanda'dan Ukrayna'ya devredildi

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan Allard Pierson Müzesi, Kırım'a ait tarihi eserleri Ukrayna'ya gönderdi. Amsterdam'da düzenlenen "Kırım: Altın ve Karadeniz'in Gizemleri" başlıklı programda sergilenen İskitler'den kalma altınlar, Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e gönderildi.

KIRIM'A AİT TARİHİ ESERLER UKRAYNA ULUSAL TARİH MÜZESİ'NE DEVREDİLDİ

Yaklaşık 10 yıl boyunca Hollanda'da saklanan tarihi eserler, Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'nde sergilenecek. Müzeden yapılan açıklamada, "Allard Pearson Müzesi bunları Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'ne devretti. Kırım hazineleri Hollanda'dan Ukrayna'ya geri döndü! Amsterdam'daki 'Kırım: Altınları ve Karadeniz'in Sırları' sergisinde sergilenen dört Kırım müzesindeki eserler, neredeyse 10 yıl süren hukuki sürecin ardından Ukrayna'ya geri döndü"  ifadeleri kullanıldı. Mesajda, Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılana kadar müzede kalacağı duyuruldu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ukrayna Tarih Ulusal Müzesi Müdürü Fedor Androşçuk, "Yasal anlaşmazlıklar sırasında müzemiz, Kırım müzelerine ait eserlerin saklanması gereken yer olarak belirlendi. Bu nedenle müzenin, bunların korunması, Ukrayna vatandaşlarının ve Ukrayna'ya gelen ziyaretçilerin görebilmesi için her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum" dedi.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'ne getirilen 565 adet tarihi eser içerisinde özellikle antik heykeller, İskit ve Sarmat takıları, iki bin yıllık Çin cilalı tabutları bulunuyor. 

RUSYA'NIN TALEBİ REDDEDİLDİ

Kırım'a ait olan bu tarihi eserler, 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı işgal edilmesiyle birlikte Hollanda'ya gönderildiği biliniyor. Rus işgalciler eserlerin Kırım'a getirilmesini talep etti. Amsterdam Bölge İdare Mahkemesi ise 2016 yılında Ukrayna'nın sergi hakkını tanıdı. Yerel Temyiz Mahkemesi 2021 yılında Rus işgalcilerin başvurusunu reddetti ve nihayetinde Haziran 2023'te Hollanda Yüksek Mahkemesi Ukrayna'nın eser hakkını tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.