SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov BM Genel Kurulu’nda konuştu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunda katılımcılara hitap etti. Liderleri, savaşa değil insana yatırım yapmaya çağıran Caparov, yoksulluğun önüne geçmek için de önerilerini sundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov BM Genel Kurulu’nda konuştu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, BM 79. Genel Kurulunda konuşma yaptı. Caparov konuşmasında dünyadaki silah artışını, liderlerin yoksulluğu sona erdirmede iradesiz kalışını ve küresel güvenlik önceliklerini yeniden gözden geçirmenin zamanı geldiğini vurguladı.

“DEVLETLER ARASINDAKİ EŞİTSİZLİK SADECE DEVAM ETMEKLE KALMIYOR, AYNI ZAMANDA YOĞUNLAŞIYOR”

Caparov, “Dünyada silah harcamaları her yıl artarken, yoksul ve savunmasız devletler kalkınmaları ve hayatta kalmaları için gereken kaynak eksikliğinden sıkıntı çekmeye devam ediyor. Sosyal ihtiyaçlar için kullanılabilecek fonlar ise silah alımında ve askeri operasyonlarda kullanılıyor. Devletler arasındaki eşitsizlik sadece devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda yoğunlaşıyor."  dedi.

SAVAŞA DEĞİL İNSANA YATIRIM

Güçlü devletlerin silahlı kuvvetler oluşturmak ve geliştirmek, cephaneliklerini artırmak ve daha yıkıcı yeni silah türleri geliştirmek için büyük miktarlarda para harcarken pek çok devletin ve halkın su, tıbbi bakım, eğitim gibi temel hizmetlere halen erişemediğine dikkat çeken Caparov, "Savaşa değil insana yatırım yapmaya başlarsak, silah yerine eğitime, tıbba ve sürdürülebilir kalkınmaya yatırım yaparsak müreffeh bir dünya inşa edebiliriz."  şeklinde konuştu.  

Ayrıca askeri alana ve silahlanmaya harcanan paranın iklim değişikliğine karşı mücadelede ülkelere yardım etme ve küresel göçü önlemek için kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

CAPAROV’DAN YOKSULLUĞU ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ÜÇ AŞAMA

Yoksulluğu ortadan kaldırmayı amaçlayan sürdürülebilir kalkınma yolu için üç aşama sunan Caparov şu ifadeleri kullandı:

"Bu yönde ilerleme kaydetmek için, hem zengin hem fakir ülkelerin koordineli çabalarını gerektiriyor. Birincisi, gelişmiş ülkeler yalnızca yoksul ülkelere yapılan mali yardım miktarını artırmakla kalmamalıdır. Aynı zamanda altyapı projelerine ve toplumsal kalkınmaya yönelik, hedefli hale getirmelidir. İkincisi, yoksul ülkeler uluslararası sürdürülebilir kalkınma girişimlerine daha fazla dahil olmalı ve sağlanan kaynakları etkili bir şekilde kullanmaya kararlı olmalıdır. Üçüncüsü, modern teknolojilerin zengin ülkelerden yoksul ülkelere aktarılması önemlidir. Bu, yoksul ülke ekonomilerini bağımsız olarak geliştirmelerine ve dış yardıma bağımlılığı azaltmalarına olanak tanıyacaktır."

Caparov, BM Güvenlik Konseyi'nin 2027-2028 Daimi Olmayan Üyeliği için ülkesinin aday olduğunu belirterek ülkelerden destek istedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.