SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bm Genel Kurulu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bm Genel Kurulu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bm Genel Kurulu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

New York'ta Ukrayna'nın hava savunmasına ilişkin görüşme! Haber

New York'ta Ukrayna'nın hava savunmasına ilişkin görüşme!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, New York'ta 24 Eylül 2024 tarihinde başlayan Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantıları kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Görüşmede, Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirilmesinin gerekliliği ve Ukrayna'nın en kısa sürede NATO'ya katılım daveti alması için çabaların sürdürülmesinin önemi ele alındı. Ayrıca Ukrayna ile yapılan anlaşmaların zamanında uygulamaya konulmasının önemine de değinildi. Stoltenberg Genel Sekreterlik görevini, eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye 1 Ekim 2024 tarihinde resmî olarak devredecek. STOLTENBERG DAHA ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya silah sağlayan NATO müttefiklerine, bunların Rusya'daki askerî hedeflere saldırılarda kullanılması yasağını kaldırmaları çağrısında bulunmuştu. Stoltenberg, 24 Mayıs 2024 tarihinde The Economist gazetesine verdiği röportajda, "Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmaları gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı geldi. Özellikle şu anda, Ukrayna'ya yakın olan Harkiv'de çok fazla çatışma devam ederken Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askerî hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, kendilerini savunmalarını çok zorlaştırıyor." demişti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov BM Genel Kurulu’nda konuştu Haber

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov BM Genel Kurulu’nda konuştu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, BM 79. Genel Kurulunda konuşma yaptı. Caparov konuşmasında dünyadaki silah artışını, liderlerin yoksulluğu sona erdirmede iradesiz kalışını ve küresel güvenlik önceliklerini yeniden gözden geçirmenin zamanı geldiğini vurguladı. “DEVLETLER ARASINDAKİ EŞİTSİZLİK SADECE DEVAM ETMEKLE KALMIYOR, AYNI ZAMANDA YOĞUNLAŞIYOR” Caparov, “Dünyada silah harcamaları her yıl artarken, yoksul ve savunmasız devletler kalkınmaları ve hayatta kalmaları için gereken kaynak eksikliğinden sıkıntı çekmeye devam ediyor. Sosyal ihtiyaçlar için kullanılabilecek fonlar ise silah alımında ve askeri operasyonlarda kullanılıyor. Devletler arasındaki eşitsizlik sadece devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda yoğunlaşıyor."  dedi. SAVAŞA DEĞİL İNSANA YATIRIM Güçlü devletlerin silahlı kuvvetler oluşturmak ve geliştirmek, cephaneliklerini artırmak ve daha yıkıcı yeni silah türleri geliştirmek için büyük miktarlarda para harcarken pek çok devletin ve halkın su, tıbbi bakım, eğitim gibi temel hizmetlere halen erişemediğine dikkat çeken Caparov, "Savaşa değil insana yatırım yapmaya başlarsak, silah yerine eğitime, tıbba ve sürdürülebilir kalkınmaya yatırım yaparsak müreffeh bir dünya inşa edebiliriz."  şeklinde konuştu.   Ayrıca askeri alana ve silahlanmaya harcanan paranın iklim değişikliğine karşı mücadelede ülkelere yardım etme ve küresel göçü önlemek için kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi. CAPAROV’DAN YOKSULLUĞU ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ÜÇ AŞAMA Yoksulluğu ortadan kaldırmayı amaçlayan sürdürülebilir kalkınma yolu için üç aşama sunan Caparov şu ifadeleri kullandı: "Bu yönde ilerleme kaydetmek için, hem zengin hem fakir ülkelerin koordineli çabalarını gerektiriyor. Birincisi, gelişmiş ülkeler yalnızca yoksul ülkelere yapılan mali yardım miktarını artırmakla kalmamalıdır. Aynı zamanda altyapı projelerine ve toplumsal kalkınmaya yönelik, hedefli hale getirmelidir. İkincisi, yoksul ülkeler uluslararası sürdürülebilir kalkınma girişimlerine daha fazla dahil olmalı ve sağlanan kaynakları etkili bir şekilde kullanmaya kararlı olmalıdır. Üçüncüsü, modern teknolojilerin zengin ülkelerden yoksul ülkelere aktarılması önemlidir. Bu, yoksul ülke ekonomilerini bağımsız olarak geliştirmelerine ve dış yardıma bağımlılığı azaltmalarına olanak tanıyacaktır." Caparov, BM Güvenlik Konseyi'nin 2027-2028 Daimi Olmayan Üyeliği için ülkesinin aday olduğunu belirterek ülkelerden destek istedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Erdoğan’a teşekkür! Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Erdoğan’a teşekkür!

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunda 24 Eylül 2024 tarihinde konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında uluslararası toplumu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC)  tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya çağırdı. TATAR’DAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR! KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erdoğan’a Genel Kurul’daki konuşmasından ötürü “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına en derin saygılarımla şükranlarımı sunuyorum."  dedi. Tatar açıklamasında  "Sayın Cumhurbaşkanı, temsiliyetimizi engellemek isteyenlere en iyi yanıtı vererek, Kıbrıs Türk halkının sesi ve soluğu olarak, haklı davamızın dünya gündemine bir kez daha kalın harflerle girmesine vesile olmuştur. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yapmış olduğu tarihi konuşmasında, en net ifadelerle federasyon modelinin tamamen geçerliliğini yitirdiğini, özden gelen haklarımız olan egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün yeniden tescil edilmesinin şart olduğunu ve Kıbrıs Türklerine uygulanan tecridin son bulması gerektiğini vurgulamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı, Kıbrıs'ta iki devlet ve iki halk olduğu gerçeğiyle bugün de uluslararası toplumu bir kez daha KKTC’yi tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet etmiştir."  ifadelerini kullandı. “SİLAHLANMA YARIŞI HIZLANDIKÇA DİPLOMASİNİN ALANI GİDEREK DARALIYOR” Cumhurbaşkanı Erdoğan BM 79. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ayrıca, “Ukrayna'daki savaş üçüncü yılını bitirirken, adil ve kalıcı bir barışın tesisinden hâlen uzaktayız. Silahlanma yarışı hızlandıkça diplomasinin alanı giderek daralıyor. Savaşın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde, diplomasi ve diyalogla sona erdirilmesine yönelik çabalara olan desteğimizi daha da artıracağız. Yine bu süreçte Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni titizlikle uygulamaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi. “GAZZE'DE SADECE ÇOCUKLAR DEĞİL, BM SİSTEMİ DE ÖLÜYOR" Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Filistin’de yaşanan olaylara da dikkat çekti. Erdoğan, “Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?” diye sordu. İsrail’in Filistinlilere etnik temizlik uyguladığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun durdurulması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Gazze'de sadece çocuklar değil, BM sistemi de ölüyor.” şeklinde konuştu.

Zelenskıy, ABD Kongre üyeleriyle Zafer Planı’nı görüştü Haber

Zelenskıy, ABD Kongre üyeleriyle Zafer Planı’nı görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongre üyeleriyle bir araya geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada Zelenskıy’ın ABD Kongresindeki iki partili heyetle bir araya gelerek Zafer Planı’nı görüştüğü bildirildi. Toplantıya ABD Senatosu üyeleri Ben Cardin, Dan Sullivan, Christopher Murphy ve Temsilciler Meclisi Üyesi Gregory Meeks'in katıldı. “UKRAYNA'NIN NASIL GÜÇLENDİRİLECEĞİNE DAİR ÇOK ÖZEL BİR PLAN” Zelenskıy, "Bu, Rusya'dan herhangi bir karar veya baskı olmadan Ukrayna'nın nasıl güçlendirileceğine dair çok özel bir plan. Bu plan, Putin tarafından alınan herhangi bir karara bağlı değil." dedi. Ayrıca toplantıda Kongre üyelerine, cephedeki durum; Kursk bölgesindeki sınır ötesi operasyonun gidişatı; Ukrayna askerlerinin ihtiyaçları ve savunma paketlerinin zamanında teslim edilmesinin önemi hakkında bilgi verildi. Tarafların yeniden inşa projelerini de değerlendirdiği toplantıda, Zelenskıy Rusya'ya karşı yaptırımların sıkılaştırılmasının önemini vurguladı. ZELENSKIY NEW YORK'TA: ZAFER PLANI'NI SUNACAK! Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 22 Eylül 2024 tarihinde başladığı ABD programında, BM Genel Kurulundaki Genel Tartışma'da devlet liderleri ve uluslararası örgütlerle bir dizi ikili görüşmeye katılacak, ayrıca Ukrayna'nın enerji ihtiyaçlarını görüşmek üzere Amerikalı iş dünyası liderleriyle bir araya gelecek. Öte yandan Zelenskıy tarihi bir adım atarak Zafer Planı'nı ABD Başkanı Joe Biden’a sunacak. Zelenskıy, Biden ile gerçekleştireceği görüşmenin ardından, planı ABD Kongresine ve başkan adayları olan; Kamala Harris ile Donald Trump’a da aktaracak ZAFER PLANI Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı'nın henüz basına açıklamadığı ancak 5 maddeden oluştuğunu belirtmişti. Henüz detay verilmeyen plan; "Güvenlik", "Jeopolitik konum", "Askerî destek", "Ekonomik destek" ve "Batı'dan gelen silahlara uygulanan sınırlamasına kaldırılması veya Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma izni" maddelerini içeriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün ABD'nin New York kentine gitti. ERDOĞAN'I BM DAİMİ TEMSİLCİSİ, BÜYÜKELÇİ VE KONSOLOS KARŞILADI Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer eşlik etti. Eşi Emine Erdoğan ile objektiflere yansıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.  CUMHURBAŞKANI ÇEŞİTLİ TEMASLARDA BULUNACAK Erdoğan, ülkedeki diplomatik temaslarına Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin düzenleyeceği akşam yemeğine katılmakla başlayacak. Erdoğan 18 Eylül'de; Concordia Zirvesi'nde konuşacak, 19 Eylül'de; BM 78. Genel Kurulu Toplantısı'na iştirak edecek. Erdoğan'ın toplantı kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı ele alması bekleniyor. Cumhurbaşkanı, aynı gün ABD Başkanı Joe Biden ve hükumet yetkilileri ile bir araya gelecek. 20 Eylül'de ise Türk-Amerikan İş Konseyi 13. Yatırım Konferansı'na katılan Erdoğan'ın ziyareti son bulacak.

BM, Kırım’daki insan hakları ihlallerini kınayan kararı kabul etti Haber

BM, Kırım’daki insan hakları ihlallerini kınayan kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda dün “Geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentindeki insan hakları durumu, Ukrayna” başlıklı karar kabul edildi. Kararda, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı ile birlikte ortaya çıkan koşullar dikkate alındı. BM Genel Kurulundaki oylamada karar için 82 ülke “evet” oyu verirken, 14 ülke karara “hayır” dedi ayrıca 80 ülke ise “çekimser” kaldı.  Karar için “hayır” oyu kullanan ülkeler şu şekilde: Belarus, Çin, Küba, Kuzey Kore, Eritre, Etiyopya, İran, Kazakistan, Mali, Nikaragua, Rusya, Sudan, Suriye, Zimbabve. Yarımadadaki insan haklarına ilişkin önceki yıllarda kabul edilen kararlarda yer alan maddelere ek olarak mevcut belgede, Rusya’nın Kırım’ı, Ukrayna’ya saldırmak ve Herson ile Zaporijjya bölgelerinin yasa dışı ilhak girişimini desteklemek amacıyla kullanması kınandı. RUSYA’NIN UKRAYNA’YA YÖNELİK DEZENFORMASYONU KINANDI BM Genel Kurulu, Ukrayna ve Ukraynalılara karşı nefretin kışkırtılmasının yanı sıra, eğitim sistemi de dahil olmak üzere Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını haklı çıkaran dezenformasyonun yayılmasını kınadı. “KIRIM’DAKİ BASKILAR KABUL EDİLEMEZ” Kararda; Kırım’daki yeni baskı dalgasının, insanların Kırım’dan zorla yerinden edilmesi, zorla kaybedilmeleri ve yerinden edilmiş kişilerin sıkı denetime tabi tutulmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Belgede, Kırım’ın geçici işgalinin, Rusya Federasyonu’nun geçici askeri kontrolü altında bulunan Ukrayna’nın diğer topraklarında insan hakları alanında yaşanan ciddi bir krizin temeli haline geldiği vurgulandı. Ayrıca Rus işgal yönetiminin ayrımcı uygulamalarına, keyfi gözaltı ve tutuklamalara, işkenceye, cinsel şiddete ve tutukluları iş birliğine zorlamak amacıyla uygulanan baskılara dikkat çekildi. RUSYA’YA SALDIRGANLIĞI DERHAL DURDUR ÇAĞRISI Bununla birlikte kararda, Rusya Federasyonu’na Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını derhal durdurması ve tüm silahlı kuvvetlerini Ukrayna topraklarından geri çekme çağrısı yapıldı. TÜM KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİ Yanı sıra kararda, Rusya’dan Kırım Tatar Milli Meclisini “aşırıcı örgüt” olarak kabul eden ve faaliyetleri yasaklayan kararı, Kırım Tatarları ve liderleri hakkında alınan hapis kararlarını iptal etmeye ve yasa dışı alıkonulan Kırım Tatarlarını derhal serbest bırakma talebine yer verildi. RUSYA’DAN UKRAYNALI ÇOCUKLARIN KAÇIRILMASINA SON VERMESİ TALEP EDİLDİ Bunun dışında belgede, Ukraynalı çocukların Rusya Federasyonu’na zorla sınır dışı edilmelerine son verilmesi ve güvenli bir şekilde ailelerine geri dönebilmeleri ve aileleriyle yeniden bir araya gelebilmeleri için gerekli önlemlerin alınması talep edildi. KIRIM’IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRME POLİTİKASI DURDURULSUN! Kararda, Rusya’ya işgal altındaki Kırım’ın nüfusun demografik, özellikle de etnik yapısını zorla değiştirme politikasına son verme çağrısı yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.