SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bm Genel Kurulu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bm Genel Kurulu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bm Genel Kurulu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün ABD'nin New York kentine gitti. ERDOĞAN'I BM DAİMİ TEMSİLCİSİ, BÜYÜKELÇİ VE KONSOLOS KARŞILADI Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer eşlik etti. Eşi Emine Erdoğan ile objektiflere yansıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.  CUMHURBAŞKANI ÇEŞİTLİ TEMASLARDA BULUNACAK Erdoğan, ülkedeki diplomatik temaslarına Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin düzenleyeceği akşam yemeğine katılmakla başlayacak. Erdoğan 18 Eylül'de; Concordia Zirvesi'nde konuşacak, 19 Eylül'de; BM 78. Genel Kurulu Toplantısı'na iştirak edecek. Erdoğan'ın toplantı kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı ele alması bekleniyor. Cumhurbaşkanı, aynı gün ABD Başkanı Joe Biden ve hükumet yetkilileri ile bir araya gelecek. 20 Eylül'de ise Türk-Amerikan İş Konseyi 13. Yatırım Konferansı'na katılan Erdoğan'ın ziyareti son bulacak.

BM, Kırım’daki insan hakları ihlallerini kınayan kararı kabul etti Haber

BM, Kırım’daki insan hakları ihlallerini kınayan kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda dün “Geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentindeki insan hakları durumu, Ukrayna” başlıklı karar kabul edildi. Kararda, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı ile birlikte ortaya çıkan koşullar dikkate alındı. BM Genel Kurulundaki oylamada karar için 82 ülke “evet” oyu verirken, 14 ülke karara “hayır” dedi ayrıca 80 ülke ise “çekimser” kaldı.  Karar için “hayır” oyu kullanan ülkeler şu şekilde: Belarus, Çin, Küba, Kuzey Kore, Eritre, Etiyopya, İran, Kazakistan, Mali, Nikaragua, Rusya, Sudan, Suriye, Zimbabve. Yarımadadaki insan haklarına ilişkin önceki yıllarda kabul edilen kararlarda yer alan maddelere ek olarak mevcut belgede, Rusya’nın Kırım’ı, Ukrayna’ya saldırmak ve Herson ile Zaporijjya bölgelerinin yasa dışı ilhak girişimini desteklemek amacıyla kullanması kınandı. RUSYA’NIN UKRAYNA’YA YÖNELİK DEZENFORMASYONU KINANDI BM Genel Kurulu, Ukrayna ve Ukraynalılara karşı nefretin kışkırtılmasının yanı sıra, eğitim sistemi de dahil olmak üzere Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını haklı çıkaran dezenformasyonun yayılmasını kınadı. “KIRIM’DAKİ BASKILAR KABUL EDİLEMEZ” Kararda; Kırım’daki yeni baskı dalgasının, insanların Kırım’dan zorla yerinden edilmesi, zorla kaybedilmeleri ve yerinden edilmiş kişilerin sıkı denetime tabi tutulmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Belgede, Kırım’ın geçici işgalinin, Rusya Federasyonu’nun geçici askeri kontrolü altında bulunan Ukrayna’nın diğer topraklarında insan hakları alanında yaşanan ciddi bir krizin temeli haline geldiği vurgulandı. Ayrıca Rus işgal yönetiminin ayrımcı uygulamalarına, keyfi gözaltı ve tutuklamalara, işkenceye, cinsel şiddete ve tutukluları iş birliğine zorlamak amacıyla uygulanan baskılara dikkat çekildi. RUSYA’YA SALDIRGANLIĞI DERHAL DURDUR ÇAĞRISI Bununla birlikte kararda, Rusya Federasyonu’na Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını derhal durdurması ve tüm silahlı kuvvetlerini Ukrayna topraklarından geri çekme çağrısı yapıldı. TÜM KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİ Yanı sıra kararda, Rusya’dan Kırım Tatar Milli Meclisini “aşırıcı örgüt” olarak kabul eden ve faaliyetleri yasaklayan kararı, Kırım Tatarları ve liderleri hakkında alınan hapis kararlarını iptal etmeye ve yasa dışı alıkonulan Kırım Tatarlarını derhal serbest bırakma talebine yer verildi. RUSYA’DAN UKRAYNALI ÇOCUKLARIN KAÇIRILMASINA SON VERMESİ TALEP EDİLDİ Bunun dışında belgede, Ukraynalı çocukların Rusya Federasyonu’na zorla sınır dışı edilmelerine son verilmesi ve güvenli bir şekilde ailelerine geri dönebilmeleri ve aileleriyle yeniden bir araya gelebilmeleri için gerekli önlemlerin alınması talep edildi. KIRIM’IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRME POLİTİKASI DURDURULSUN! Kararda, Rusya’ya işgal altındaki Kırım’ın nüfusun demografik, özellikle de etnik yapısını zorla değiştirme politikasına son verme çağrısı yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.