SON DAKİKA
Hava Durumu

Karadeniz'de mayın temizliği ne zaman başlayacak?

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın üzerinde anlaştığı Karadeniz'deki ortak mayın eylem grubunun, 2024 yılı Nisan-Mayıs aylarında faaliyete başlayabileceği aktarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 19:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 19:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karadeniz'de mayın temizliği ne zaman başlayacak?

Bulgaristan Genelkurmay Başkanı Emil Eftimov, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın mutabakata vardığı Karadeniz'in mayından temizlenmesi için oluşturulan üçlü girişimin, 2024 yılı Nisan-Mayıs aylarında faaliyete başlayabileceğini açıkladı.

OPERASYONLAR MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ UYARINCA YÜRÜTÜLECEK

Mayın temizleme eylem grubu, Türkiye'nin anlaşmayı onaylaması sonrasında faaliyete geçecek. Bulgar komutan Eftimov, üç ülkenin uzun süredir ortak tatbikatlar gerçekleştirdiğini ve bu doğrultuda ekiplerin hazır olup olmadıkları konusunda herhangi bir endişe duyulmadını belirtti. Efthimov ayrıca Üçlü Girişim'in gerçekten çalışabilmesi için Türkiye'nin anlaşmayı onaylaması gerektiğini hatırlattı.

Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev ise konuya ilişkin olarak grubun diğer NATO müttefiklerine de açık olacağını sözlerine ekledi. Tagarev, operasyonların Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak yürütüleceğini ve bu nedenle Karadeniz bölgesi dışındaki NATO üyesi ülkelerin gemilerinin kullanılmayacağını kaydetti. Tagarev ayrıca mutakabat uyarınca grubun dönüşümlü olarak komuta edileceğini belirtti.

KARADENİZ MAYIN KARŞI TEDBİRLERİ (MCM BLACK SEA) GÖREV GRUBU

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği topyekûn saldırı ve işgal girişiminden bu yana Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın askerî dalgıç ekipleri, düzenli olarak kendi sularında sürüklenen mayınları temizliyor. İlk olarak 2023 Ekim ayında Romanya, Türkiye ve Bulgaristan'ın Karadeniz'i mayınlardan temizlemek üzere ortak bir güç oluşturma konusunu görüştükleri bildirilmişti.

Rusya'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayın tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın oluşturduğu "Üçlü Girişim" kapsamında 11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri (MCM Black Sea) Görev Grubu Mutabakatı imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.