SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya'dan Ukrayna'ya destek: BM Güvenlik Konseyinde reform yapılmalı

Japonya Başbakanı Kişida, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın BM Güvenlik Konseyi 78. Genel Kurulu'ndaki konuşmasını destekleyerek; konseyin yapısında reform yapılması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya'dan Ukrayna'ya destek: BM Güvenlik Konseyinde reform yapılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi 78. Genel Kurulu'nda ülke liderlerine hitap eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Rusya'nın beş daimi üyeden birisi olması nedeniyle BM'nin işlevsiz olmasını eleştirdi. Japonya Başbakanı Kişida ise Zelenskıy'ı destekleyerek; BM Güvenlik Konseyinin reform yapması gerektiğini vurguladı.

"BU SİSTEMİN REFORM EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, 21 Eylül 2023 tarihinde New York'ta bir basın toplantısı düzenledi. Kışida basın mensuplarına, "BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın işgaline etkili bir şekilde yanıt veremedi. Ukrayna daimi olmayan üye olarak, Güvenlik Konseyinin üzerine düşen rolü oynamasını sağlarken, bu sistemin reforme edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullanarak; BM'nin, Rusya'nın saldırganlığı karşısındaki sessizliğini eleştirdi.

"RUSYA ULUSLARARASI HUKUK İLKELERİNİ AYAKLAR ALTINA ALIYOR"

Kişida, Güvenlik Konseyinin yalnızca daimi üyelerinin veto hakkına sahip olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Rusya'yı sert bir şekilde eleştirerek, "Uluslararası toplum, Güvenlik Konseyinin karar almasını engelleyen ve Güvenlik Konseyinnin güvenilirliğini zedeleyen veto yetkisinin kötüye kullanılmasını kabul edemez.  Bu hakkın mümkün olduğu kadar itidalle kullanılması gerektiğine her zaman inandık. Rusya, Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olarak hukukun üstünlüğüne ilişkin uluslararası hukuk ilkelerini ayaklar altına alıyor" ifadelerini kullandı.

"SAVAŞI DURDURURSANIZ, BUNA GEREK KALMAYACAK"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodırmır Zelenskıy ise 20 Eylül 2023 tarihinde Rusya Daimi Temsilciliğinin sert itirazlarına rağmen oturumda BM Genel Sekreterinin ardından ilk sırada söz aldı. BM Genel Kurulu Oturum Başkanı, Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ı ptotesto eden Rus temsilcilere, "Savaşı durdurursanız, buna gerek kalmayacak" diyerek; sözü Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelesnkıy'a verdi.

"ARTIK İNSANLIK UMUDUNU BM'YE BAĞLAMIYOR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, konuşmasında Güvenlik Konseyinde reform yapılması gerektiğine değinmişti. Zelenskıy, "Bugün BM'nin içinde bulunduğu kördüğümün nedeni, veto gücünün bir saldırgana verilmesinden kaynaklanıyor. BM nezdinde bu Rusya için hiçbir şeyi değiştirmedi. Ancak BM için her şeyi değiştirdi. BM, saldırı durumlarında bir kördüğüme girdi. Artık insanlık umudunu BM'ye bağlamıyor. Dünya liderleri ise ülkelerinin egemen sınırlarını korumak için yeni mecralar arıyor" ifadelerini kullanarak; veto gücünün kullanımının reform edilmesi gerektiğini böylelikle BM Şartı'nın da gücünün tekrar inşa edilebileceğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.