SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul’daki Ukraynalılar, Bağımsızlık Günü’nde Rusya'yı protesto etti

Ukrayna Kültür Derneğinin bugün Ukrayna Bağımsızlık Günü’nde İstanbul’da düzenlediği protestoda, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları kınandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2023 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2023 22:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul’daki Ukraynalılar, Bağımsızlık Günü’nde Rusya'yı protesto etti

İşgalci Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı işgal girişimi bir buçuk yıldır devam ediyor. Bu kapsamda, İstanbul’da yaşayan Ukraynalılar, Rusya’nın saldırganlığını protesto etmek için haftada dört gün Odakule’de toplanmaya devam ediyor.

RUSYA’NIN UKRAYNA’DA İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI KINANDI

Ukrayna Kültür Derneği tarafından bugün İstanbul’da 24 Ağustos Ukrayna Bağımsızlık Günü etkinlikleri kapsamında protesto eylemi gerçekleştirildi. Eylemde, geniş çaplı işgal saldırısına karşı 547 gündür mücadele veren Ukrayna halkının kahramanca direnişine ve Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına dikkat çekildi.

Protesto gösterisine; Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri Gülnara Bekirova ve Abmescit Süleymanov, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükumeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva ve çok sayıda aktivist katıldı.

“PES ETMEDİK VE PES ETMEYECEĞİZ!”

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, yaptığı konuşmada Ukrayna’nın, bugün bağımsızlığı için mücadele ettiğini kaydederek, “Bir buçuk yıldır pes etmiyoruz ve pes etmeyeceğiz. Pes etmek bize göre değil. Biz zaferi hak ediyoruz ve kazanacağız. Başta organizatörler olmak üzere neredeyse her gün buraya çıkarak önemli bir görevi yerine getirdiğiniz için size bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Birkaç metre ötesindeler (Rusya Başkonsolosluğu) ve her gün sizi duyuyorlar. Pes etmediğinizi görüyorlar. Bizim burada bir buçuk yıldır gösterdiğimiz örnek de onlara pes etmediğimizi ve pes etmeyeceğimizi gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLÜ OLAN DEĞİL HAKLI OLAN GALİP GELECEKTİR”

Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten konuşmasına, dün Kıyiv’de düzenlenen 3. Kırım Platformu Zirvesi’nde Ukrayna ve Kırım’a verdiği destek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek başladı.

İşgalci Kremlin rejiminin emperyalist emellerini hayata geçirmek uğruna, siviller dahil her türlü ölümü mübah gördüğünü vurgulayan İçten, şu ifadeleri kullandı:

“24 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Ukrayna geniş yüzölçümü ve dinamik nüfusuyla Avrupa’nın en büyük ülkelerden biridir. Gelişmekte olan ekonomisi, bölge ülkeleriyle geliştirmiş olduğu ticari girişimler Ukrayna’yı daha ileri taşıyacaktır. Yerini Rusya tarafında değil Batı yönünde konumlandırmaya çalışan bu genç cumhuriyet, içinde bulunduğu savaş durumundan güçlenerek çıkacak ve Doğu Avrupa’nın parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Kırım’ın kadim halkı olan bizler, bu haklı mücadelesinde Ukrayna’nın yanında durmaya devam edeceğiz. Tarih şu gerçeği defalarca ispatlamıştır ki güçlü olan değil haklı olan galip gelecektir. Ukrayna halkı, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumak için sonuna kadar mücadele edecek ve nice 32. yılları kutlamanın haklı gururunu yaşayacaktır.”

ŞAPTUKAYEV: UKRAYNA’YA ZAFER, BARIŞ VE REFAH DİLİYORUZ

Bağımsızlık yolunda kaydettiği ilerleme ve başarılardan dolayı Ukrayna'nın sevincini ve gururunu paylaştıklarını belirten Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükumeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, “Eylemleriniz, bize her türlü engelin üstesinden gelebileceğimize ve topraklarımızı işgalden kurtarabileceğimize dair güven ve inanç veriyor. Ukraynalıların birliği ve güçlü ruhu sadece birliklerimize değil, tüm ulusumuza ilham veriyor. Savaştaki başarılarınızla ulus olarak güçleniyoruz. Hizmetiniz gelecek nesillere örnek olacak, sonsuza kadar kalplerimizde kalacaktır. Bu Bağımsızlık Günü, Ukrayna halkı için sevinç ve umut dolu bir gün olsun. Tüm kalbimizle Ukrayna'ya zafer, barış ve refah diliyoruz.” dedi.

BEKİROVA: BİZ ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ BİR ULUSUZ

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gülnara Bekirova, Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra Geniçesk bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarının, 8 yıl boyunca Rus işgalini protesto etmek için mitinglere çıktığını hatırlatarak, “Şu an bölgemiz işgal altında, düşman bizi yok etmeye çalışıyor. Ancak biz güçlü, özgür, boyun eğmeyen ve bağımsız bir ulusuz. Ve bağımsızlığımız için savaşmalıyız, bu uğruna mücadele etmeye değer bir şey.” açıklamasında bulundu.

ÖZDEN: UKRAYNA TÜM DÜNYAYA BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLMAYI HAK ETTİĞİNİ GÖSTERDİ

Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden, “Özgürlük ve bağımsızlık bedel ödemeden gerçekleştirilebilecek bir şey değildir. Ukrayna halkı bağımsız bir devlet kurmayı hakettiğini bütün dünyaya göstermektedir. Onları can-ı yürekten kutluyoruz. Direnişlerini ve mücadelelerini Çerkesler olarak sonuna kadar destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aktivistler, eylem kapsamında, Ukrayna halkının savaştaki can kaybına dikkat çekmek amacıyla Ukrayna bayraklarına Rus saldırılarında hayatını kaybeden Ukraynalıların isimlerini yazarak onları sergiledi. Her bayrağın bir insan hayatını simgelediğini belirten aktivistler, bunların savaşta ölen Ukrayna vatandaşlarının sadece küçük bir kısmını temsil ettiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.