SON DAKİKA
Hava Durumu

İran istedi Çin yardım edecek: Casus uydu üretecekler

İran, Çinli iki uydu şirketiyle iş birliği yaparak, yüksek çözünürlüklü casus uydular üretmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 09:37
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran istedi Çin yardım edecek: Casus uydu üretecekler

Batılı güvenlik yetkilileri, İran'ın İsrail ve Orta Doğu'daki askeri hedeflere yönelik yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayabilecek casus uydular üretmek üzere Çinli iki uydu şirketiyle iş birliği yaptığını ortaya koydu.

SOFİSTİKE KAMERALARLA DONATILMIŞ UZAKTAN ALGILAMA UYDULAR

İstihbarat raporlarına göre, son aylarda İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) üyeleri, Çinli uydu üreticileriyle sofistike kameralarla donatılmış uzaktan algılama uyduları üzerine görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler, iki ülkenin askeri iş birliğini derinleştirmeyi ve İran'ın istihbarat toplama kabiliyetlerini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

ÇİNLİ ŞİRKETLERİN SAĞLAYACAĞI UYDULAR

Washington Post'un 19 Ağustos 2024 tarihli haberine göre, İran ve Çinli şirketler arasındaki bu yakınlaşma, İran'ın ABD ve İsrail askeri tesislerini daha etkili bir şekilde gözetleyebilmesi endişesiyle yakından takip ediliyor. Çinli şirketlerin sağlayacağı uydular, mevcut İran uydularından iki kat daha hassas optik donanıma sahip olacak.

25 YILLIK SİYASİ VE EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Bu gelişmeler, Çin ile İran arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. İki ülke, üç yıl önce imzalanan 25 yıllık siyasi ve ekonomik iş birliği anlaşmasının ardından bu stratejik ortaklığı derinleştirmeye devam ediyor. İran, daha önce Rusya'dan casus uydular için yardım almıştı ve şimdi benzer desteği Çin'den bekliyor.

ÇİN'İN İRAN'A SAĞLAYACAĞI DESTEK

Uzmanlar, Çin ile yapılacak anlaşmanın İran'a balistik füze cephaneliğini yönlendirecek gelişmiş sistemler ve erken uyarı sistemleri sağlayabileceğinin altını çizdi. Bu durum, İran'ın Kızıldeniz'de ticari gemilere saldırılar düzenleyen Husiler’e ve Suriye ile Irak'ta ABD askeri üslerine insansız hava araçları (İHA) ve füze saldırıları gerçekleştiren vekil güçlere daha etkin bir şekilde istihbarat sağlamasına olanak tanıyabilir.

Değerlendirmede, İran'ın daha önce Çin'den satın aldığı uydu görüntülerini bu gruplara sağladığı belirtiliyor. Çin'in Jilin eyaletinde bulunan Zhang Guang, ABD ve Avrupa'nın gelişmiş ticari uydularına benzer 30 santimetre çözünürlükte görüntüler üretebilen düşük maliyetli CubeSat'lar üretirken, İran'ın Hayyam uydusu yaklaşık 1 metre çözünürlükte görüntüler sağlıyor.

ÇİNLİ ŞİRKETLERİN KURNAZLIĞI

İran'ın Pekin merkezli Mino Space Technology ile ticari bağlar kurmaya çalıştığı ve her iki Çinli şirketin de ABD veya uluslararası yaptırımlara tabi olmadığı bildiriliyor. Çin'in, İran'a casus uydu ve diğer teknolojik destek sağlayarak uluslararası yaptırımlardan kaçınmaya çalıştığı ifade ediliyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SİLAH SATIŞI

Geçen yıl, Zhang Guang'ın Wagner'e uydu görüntüleri sağladığı bildirildi. Çin'in İran'a uydu tabanlı konumlandırma teknolojisi sağlayarak Tahran'ın füze ve İHA'larının isabet oranını artırması, iki ülke arasındaki ilişkilerin son on yılda nasıl iyileştiğini gösteriyor. Çin, 2005'te İran'a silah satışlarını durdurmuş ancak 2015'te yapılan anlaşmalarla askeri iş birliğini tekrar başlatmıştı.

ÇİN'İN AMACI NE?

Uzmanlar, Çin'in İran'ın uzay programına yardım etmesinin sivil bir kılıfa bürünerek, bölgedeki gücüne güç katmayı amaçlığını belirtiyor. Çin, bu şekilde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle olan ilişkilerini korumaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.