SON DAKİKA
Hava Durumu

Hakan Fidan, Rus saldırganlığının "yayılma tehlikesini" vurguladı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yayılma tehlikesinin her zamankinden yüksek olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 21:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 21:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hakan Fidan, Rus saldırganlığının "yayılma tehlikesini" vurguladı

Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'nin üçüncü toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'nın emperyalist emelleri neticesinde başlayan savaşın, "yayılma tehlikesinin" her zamankinden yüksek olduğunu, nükleer ve kitle imha silahlarının savaşa dahil edilme riskinin göz ardı edilemeyeceğini kaydetti.

FİDAN, TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE OLAN DESTEĞİNİ YİNELEDİ

Anadolu Ajansının (AA) Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre Bakan Fidan, Ukrayna ile bölge ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına olan desteğini yineledi.

Türkiye'nin başından itibaren savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimlerini kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayan Fidan, Türkiye'nin savaşan tarafların bir araya geldiği görüşmelere ev sahipliği yaptığının, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin işlemesini sağladığının ve esir takaslarında kolaylaştırıcı rol üstlendiğinin altını çizdi.

Hakan Fidan ayrıca, savaşın yayılma tehlikesinin her zamankinden daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Nükleer ve kitle imha silahlarının savaşa dahil edilme riskinin göz ardı edilemeyeceğini belirten Fidan, Ukrayna'daki savaşın küresel ölçekteki kutuplaşmayı derinleştirdiğine işaret etti.

RUSYA'NIN GÖRÜŞMELERE KATILIMI

Sürdürülebilir bir çözümün, Rusya dahil tüm tarafların görüşmelere dahil edilmesiyle mümkün kılınabileceğini kaydeden Bakan Fidan, gıda güvenliğinin, seyrüsefer serbestisinin, nükleer enerji sahalarının ve kritik altyapının korunmasının savaşın yol açtığı yıkımı hafifletebileceğini belirtti.

ZİRVE'DE ORTAK DEKLARASYON

Zirveye, Ukrayna'nın yanında ev sahibi Hırvatistan, Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya'dan devlet ve hükûmet başkanları ile dışişleri bakanları katıldı. 

Zirve'nin sonunda katılımcılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınayan ve Zelenskıy'ın barış çabalarını, Ukrayna'nın NATO üyeliğini ve savaştan sonra yeniden yapılanmasını destekleyen bir deklarasyon kabul etti. Ortak deklarasyonda, "Özgür, barışçıl ve müreffeh bir Ukrayna olmadan özgür, barışçıl ve müreffeh bir Avrupa olamaz." denildi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın NATO ittifakına katılması halinde "Ukrayna'da barışın sağlanmasının imkansız" olacağı tehdidinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.