SON DAKİKA
Hava Durumu

Finlandiya'nın NATO üyeliği Rusya'yı kızdırdı: Kremlin'den tehdit yağdı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO'ya tam üyeliği hakkında değerlendirmede bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Finlandiya'ya yönelik tahdit savurdu.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Finlandiya'nın NATO üyeliği Rusya'yı kızdırdı: Kremlin'den tehdit yağdı

Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırı başlatmasının ardından Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu. 30 NATO ülkesinden onay alması gereken Finlandiya, bu süreci başarılı bir şekilde sona erdirdi. 

FİNLANDİYA BUGÜN NATO'YA TAM ÜYE OLDU

Finlandiya NATO'nun kuruluşunun 74. yıldönümünde 31. üye ülkesi oldu. Finlandiya'nın bayrağı bugün NATO karargahına çekildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basının sorularına yanıt verdi. Stoltenberg, bugün tam üye olacak Finlandiya'nın bundan böyle ittifakın, tüm askeri ve sivil yapılarına dahil olacağını söyledi.

Stoltenberg, "Ancak en önemlisi Finlandiya üye olarak sarsılmaz bir güvenlik garantisi elde edecek. Toplu savunmamızdaki 'Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için' anlamındaki 5. madde, bugünden itibaren Finlandiya için de uygulanacak" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO'ya girmesiyle ilgili olarak şunları dile getirdi: 

"Norveçli olduğum için ayrıca mutluyum. Uzun yıllardır Finlandiya ve Fin siyasetçilerle beraber çalışıyorum. Kısa süre öncesine kadar bunun mümkün olabileceğini düşünmezdik. Dolayısıyla gerçekten tarihi bir şey. Finlandiya'nın egemen, bağımsız, kendi kararlarını alan bir devlet olduğunu ve NATO'nun demokratik ve egemen devletlere açık kapı politikasıyla destek verdiğini gösteriyor."

"SINIRA ASKER KONUŞLANDIRMA FİNLANDİYA'NIN VERECEĞİ BİR KARAR"

Gazetecilerin Finlandiya sınırlarına asker konuşlandırma konusu hakkında sorduğu soruya Stoltenberg, bu kararın Finlandiya'ya ait olduğunu vurguladı. Stoltenberg, "Bu Finlandiya'nın vereceği bir karar. Ülkenin rızası olmadan elbette NATO askerlerini konuşlandırmıyoruz. Kalıcı üsler bulundurmadığımız birçok ülkede deniz, hava ve kara tatbikatları yapıyoruz. Finlandiya ile yaptığımız görüşmelerde henüz bu konu ele alınmadı" dedi.

RUSYA'DAN FİNLANDİYA'YA TEHDİT

Söz konusu durumla ilgili olarak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bu durumun bölgedeki gerginliği artıracağını öne sürdü. Peskov, Finlandiya'ya karşı, "Taktiksel ve stratejik açıdan kendi güvenliğimizi sağlamaya yönelik karşı tedbirler alacağız. Bu tedbirler, gerek gördüğümüz şekilde alınacak" ifadesiyle tehdit savurdu. 

Diğer yandan Rusya, Belarus'un NATO ülke sınırlarına taktik nükleer füze yerleştirileceğini duyurmuştu. Rusya 1 Temmuz 2023'e kadar Polonya, Litvanya ve Letonya sınırına nükleer silahları yerleştirmiş olacak. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.