SON DAKİKA
Hava Durumu

Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvuru gerekçesini açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliği başvurusuna ilişkin açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvuru gerekçesini açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 19 Eylül 2024 tarihinde Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Gündeme ve bölgede yaşanan gelişmelere dair değerlendirme yapan Fidan, Türkiye’nin BRICS’e başvuru gerekçesini açıkladı.

Fidan, Türkiye’nin BRICS üyeliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yle ilişkilerinde Avrupa ülkeleri aşırı sağ iktidardaymış gibi davrandı. Dolayısıyla aşırı sağ iktidara gelse bizim için değişen bir şey olmaz. Avrupa Birliği (AB) ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansaydı, belki biz birçok konuda bu türden bir arayışta olmayacaktık.” 

TÜRKİYE BRICS'E RESMİ OLARAK BAŞVURMUŞTU

Türkiye, 2 Eylül 2024 tarihinde BRICS grubuna resmî olarak üyelik başvurusu yapmıştı. Bu hamle, küresel etkisini genişletmek ve Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni stratejik bağlar kurmak amacı taşıyor. Ekim ayında Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvede BRICS'in genişlemesi masaya yatırılacak. Türkiye’nin BRICS’e katılma talebi, ülkenin Batı odaklı stratejisinden uzaklaşarak çok kutuplu bir dünya düzenine entegre olma arzusunu yansıtıyor.

Türkiye, BRICS’e katılarak Rusya ve Çin ile ekonomik iş birliğini derinleştirmeyi ve Avrupa ile Asya arasında bir ticaret köprüsü olmayı hedefliyor. Türkiye'nin ayrıca, Rusya ve Türkistan'dan gaz ihracatı için bir merkez olma planları bulunuyor. Türkiye’nin BRICS üyeliği, ülkenin küresel ekonomik ve jeopolitik pozisyonunu güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006 yılında BRIC grubunu kurmuştu. 2010'da Güney Afrika'nın da katılmasıyla grup, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harfleriyle BRICS adını aldı. BRICS'e son olarak Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 1 Ocak 2024 tarihinde katılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.