SON DAKİKA
Hava Durumu

Ersin Tatar: KKTC, Doğu Akdeniz’de sarsılmaz bir Türk kalesidir

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “KKTC, Doğu Akdeniz’de barış, huzur ve istikrarın anahtarıdır. Biz Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıyız.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 23:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 23:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ersin Tatar: KKTC, Doğu Akdeniz’de sarsılmaz bir Türk kalesidir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) 16. Komite (Turizm) Başkanı Müjgan Cingöz ve Meclis Başkan Vekili Arif Ünal'ın koordinasyonunda, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik'in davetiyle gittiği Isparta’da temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, bu kapsamda 13 Haziran 2024 tarihinde Isparta Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, bir konuşma gerçekleştirdi.

"BİZ HEP DOSTLUK ELİMİZİ HER ZAMAN UZATTIK"

KKTC’ye uçak seferlerinin artmasıyla aradaki bağların daha da güçlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kimse bizi koparamaz, ayıramaz.” dedi.

Kendisini her zaman Anavatan ve Türkiye sevgiyle geliştirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Rahmetli Süleyman Demirel’i rahmet yad etmek istiyorum. Kıbrıs davasına büyük hizmetleri oldu. Isparda Süleyman Demirel’in hizmetleriyle anılan bir kent. KKTC, küçük ama çok önemli bir ada. KKTC küçük bir toprak parçası olarak görülmesin. Bizim deniz yetki alanlarımız vardır, kıta sahanlığımız vardır, karasularımız vardır, Ekonomik Münhasır Bölge haklarımız vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Akdeniz'deki hakkı ve hukuku ile birleştirdiğimizde bambaşka bir ulusal harita ortaya çıkıyor.”

Kıbrıs’ın millî bir dava olduğunu vurgulayan Tatar, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ve müştereken yürütülmekte olan çok önemli bir dava” şeklinde konuştu.

“KKTC, Doğu Akdeniz’de yıkılmaz ve sarsılmaz bir Türk kalesidir.” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC halkı üzerinde oynanan büyük haksızlıklar olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz hep dostluk elimizi her zaman uzattık. Ama hep onlar bunları her zaman reddetmiştir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de yaşayan çok sayıda Kıbrıslı Türk olduğunu kaydeden Tatar, “1878'de İngiltere'nin gelmesiyle 100 binin altında olan Rum nüfusunun 1960’da 450 bine çıktığını, Kıbrıs Türk halkının ise 120 binin altında kaldığını” belirtti.

"BİZ HİÇBİR ZAMAN PES ETMEDİK. MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRDÜK"

Rumların, “Kıbrıs bir Yunan adasıdır, Yunanistan'a bağlanması gerekmektedir” şeklinde siyaset yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Biz hiçbir zaman pes etmedik. Mücadelemizi sürdürdük. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs’ta dönüm noktası oldu. Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuştu. Bu büyük bir zaferdir. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümünü kutlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir ziyaretinde ‘geliniz birlikte gidelim, birlikte Kıbrıs’taki coşkuyu kutlayalım’ şeklinde açıklaması olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve bütün Türkiye’ye coşkumuzu şimdiden duyurduğu için teşekkürlerimi sunuyorum.”

Gazilerin o günkü heyecanla kendilerini karşıladığını kaydeden Tatar, Gazilerin Kıbrıs’ta çok değerli olduğunu, 20 Temmuz’da büyük bir mücadeleye imza attıklarını vurguladı.

"BİZ TÜRK MİLLETİNİN AYRILMAZ BİR PARÇASIYIZ"

Türk dünyasının en güneydeki bağımsız bir Türk devleti olan KKTC’nin değerinin ve statüsünün yükseldiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Çok çalışıyoruz çok üretiyoruz. 14 bin kilometre uzaklıktaki Avusturalya’da Kıbrıs Türkü’nün mücadelesini gördüm. Dünyada tek yürek oldu. Kıbrıs Türkü dünyada her yerde. Tek yürek ve tek vücut olarak mücadelesini sürdürüyor” dedi.

“Milli siyasetimizde iki devletli bir çözüm modeliyle ancak bir anlaşma olabilir.” ifadesini kullanan Tatar, KKTC’nin milli bir Türk devleti olarak yaşaması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC, Doğu Akdeniz’de barış, huzur ve istikrarın anahtarıdır. Biz Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıyız.” şeklinde konuştu.

Gazimağusa’nın bir parçası olan Maraş’ın açılmasının çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Tatar, Maraş’ı iki milyondan fazla insanın ziyaret ettiğini söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odasının bir arada olmasının önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Isparta’ya büyük hizmetler verdiklerini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.