SON DAKİKA
Hava Durumu

Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken ile Rusya'daki Wagner isyanını görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile dün bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Rusya'da Wagner birlikleri ile Rus ordusunun karşı karşıya gelmesi ve yaşanan iç karışıklık ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken ile Rusya'daki Wagner isyanını görüştü

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. 23 Haziran 2023 tarihinde başlayan isyan dalgası ile Rusya'da tansiyon yükselmişti. Ancak, dün Wagner lideri Prigojin, Putin'in talimatıyla Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü ve birliklerini geri çekme kararı aldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN, BLİNKEN İLE RUSYA'DAKİ WAGNER İSYANINI GÖRÜŞTÜ

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya'daki son durumu görüştü. Görüşmede, Rusya'daki Wagner isyanı ve küresel ve bölgesel hususlar ele alındı.

RUSYA'DA İÇ SAVAŞIN AYAK SESLERİ

Rusya'da savaş suçlusu paralı asker şirketi Wagner Grubu birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda iç çatışma çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti. Ordu ile Wagner arasındaki çatışmalar nedeniyle siviller, Rostov bölgesini terk etmeye başladı.

Ancak akşam saatlerinde beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Wagner Grubu Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada Yevgeniy Prigojin birliklerini geri çekeceğini açıkladı. İlgili açıklama Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin’in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yapıldı. Müzakerelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan iç çatışmayı değerlendirdi. Çubarov, savaş suçlusu Prigojin'in Putin'in kontrolünden çıktığını kaydetti ve Rusya'da iç savaşın başlangıcına tanıklık edildiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.