SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Türkiye'yi DTÖ'ye şikayet etti!

Çin, otomotiv sektöründe uyguladığı ek gümrük vergileri ve ithalat kısıtlamaları nedeniyle Türkiye'ye yönelik şikayetini DTÖ'ye taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 19:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Türkiye'yi DTÖ'ye şikayet etti!

Çin, Türkiye'nin otomotiv sektöründe uyguladığı ek gümrük vergilerini ve ithalat kısıtlamalarını Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikayet etti. Bu adım, iki ülke arasındaki ticarî ilişkilerin gerilmesine neden olabilir.

ÇİN'DEN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin Çin menşeili elektrikli araçlara karşı "ayrımcı önlemler" aldığını öne sürerek, Türkiye'yi DTÖ kurallarını ihlal etmekle suçladı. Bakanlık Sözcüsü He Yadong, tehditvarî bir şekilde Türkiye'nin bu uygulamaları düzeltmesi gerektiğini söyledi.

KORUMACILIK SUÇLAMALARI GÜNDEMDE

Çin, Türkiye'nin uygulamalarını "tipik bir korumacı önlem" olarak nitelendirirken, DTÖ nezdinde Türkiye ile konsültasyona gitme talebinde bulundu. Bu tür gümrük vergileri ve ticaret politikaları, DTÖ'nün uyuşmazlık çözüm mekanizması çerçevesinde ele alınıyor.

YENİ İTHALAT ŞARTLARI TARTIŞMA YARATTI

Eylül ayında Türkiye, Çin'den getirilen elektrikli araçlar için katı ithalat şartlarını genişletti. Haziran ayında ise Çin'den ithal akaryakıt ve hibrit motorlu araçlara ek gümrük vergisi uygulanmaya başlandı. Bu adımlar, iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini daha da karmaşık hale getirmiş durumda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.