SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Rusya'yı zengin etmeye devam ediyor!

Çin, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına rağmen Rusya'yı zengin etmeye devam ediyor. Rusya, Suudi Arabistan'ı geçerek 2023'te Çin'in en büyük ham petrol tedarikçisi oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Rusya'yı zengin etmeye devam ediyor!

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırı nedeniyle bir çok devlet, Rusya'ya ambargo uyguladı. Bununla birlikte Çin ve Rusya arasındaki ekonomik ilişki gittikçe derinleşti.

Çin'in 22 Ocak 2024 tarihinde yayımladığı gümrük verilerine göre Rusya, 2023 yılında Çin'e günde 2.14 milyon varile denk gelen 107 milyon metrik ton ham petrol sevk ederek Suudi Arabistan ve Irak gibi diğer büyük petrol ihracatçılarından çok daha fazla ham petrol sevk ettiği öğrenildi.

RUS PETROLÜ, SUUD PETROLÜNÜ SOLLADI

Öte yandan paylaşılan verilere göre, daha önce Çin'in en büyük tedarikçisi olan Suudi Arabistan'dan yapılan ithalat, daha ucuz Rus ham petrolü karşısında pazar payı kaybetmesiyle yüzde 1.8 düşerek 86 milyon tona geriledi.

UCUZ RUS PETROLÜNÜN BÜYÜK ALICISI: ÇİN

Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırımların ardından birçok uluslararası alıcı tarafından kullanılmayan Rus ham petrolü, Batı'nın uyguladığı fiyat sınırlaması ile birlikte geçen yılın büyük bir bölümünde değer kaybetti. Bu durumu fırsat bilen Çin ise ucuz Rus petrolünün büyük alıcısına dönüştü.

ÇİNLİ RAFİNERİLER YAPTIRIMLARDAN KAÇMAK İÇİN ARACI TÜCCARLARI KULLANIYOR

Çinli rafineriler ise, Batı yaptırımlarını ihlal etmekten kaçınmak amacıyla Rus ham petrolünün nakliyesi ve sigortasını yürütmek için aracı tüccarları kullanıyor. Çin ayrıca İran ve Venezuela'dan gelen yaptırımlı kargolar için Malezya açıklarındaki suları aktarma noktası olarak kullanıyor. 

ÇİN 2023'TE PETROL İTHALATINDA REKOR KIRDI

Çin'in 2023 yılı için toplam ham petrol ithalatı 11.28 milyon varile eşdeğer 563.99 milyon metrik ton ile rekor seviyeye yükseldi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.