SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'e ait 51 savaş uçağı Tayvan hava sahasını ihlal etti!

Çin'in Tayvan'a yönelik taciz saldırıları sürüyor. Çin'e ait 51 savaş uçağı ve çok sayıda savaş gemisi Tayvan hava ve deniz sahasını ihlal etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2024 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2024 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'e ait 51 savaş uçağı Tayvan hava sahasını ihlal etti!

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te göreve başlama töreni için geri sayım yaparken, Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Çin'e ait 51 savaş uçağının ve çok sayıda savaş gemisinin Tayvan hava ve deniz sahasını ihlal ettiği bildirildi. 

ÇİN'E AİT 51 SAVAŞ UÇAĞINDAN 26'SI

Bakanlık, Çin'e ait 51 savaş uçağından 26'sının Tayvan Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne girerek uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Tayvan Savunma Bakan Yardımcısı Bai Honghui, 8 Mayıs 2024 tarihli açıklamasında, Tayvan ordusunun savaşa hazırlık gerekliliklerine bağlı kalacağını, Çin'in olası eylemlerini yakından dikkat edeceğini ve Çin'in Tayvan'a yönelik herhangi bir saldırı girişimine misliyle karşılık vereceklerini bildirmişti.

ÇİN İÇİN AĞUSTOS 2022 BAHANE OLDU

Çin, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresinde uçak ve gemilerle gerçekleştirdiği tahrik girişimini sürdürüyor. Çin'in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği Tayvan Cumhuriyeti sınırları, 1949'dan beri kendi bağımsızlığını fiili olarak sürdürüyor. Ayrıca Tayvan papasportu dünya genelinde en güçlü pasaport olarak kabul ediliyor.

ÇİN'İN SÖZDE TEK ÇİN POLİTİKASI VE DOĞU TÜRKİSTAN, TİBET VE TAYVAN MESELESİ

Çin yönetimi sözde "Tek Çin" politikasını dünyaya zorla empoze etmeye çalışırken; Doğu Türkistan, Tibet ve Tayvan meselesi dünya gündeminde varlığını korumaya devam ediyor. Diğer yandan Çin, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor. Ayrıca Çin, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.