SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'deki yabancı yatırım düşmeye devam ediyor

Çin'deki ekonomik kriz ile boğuşan yabancı yatırımcılar Çin'i terk etmeye devam ediyor. Çin Ticaret Bakanlığının son verilerine göre, Çin'e doğrudan yabancı yatırımı son bir yıldır düşüş gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'deki yabancı yatırım düşmeye devam ediyor

Çin'in son dönemde gerileyen ekonomisi ülkedeki yatırımcıları da etkiliyor. Ülkedeki ekonomik kriz ile boğuşan yabancı yatırımcılar Çin'i terk etmeye başladı. Çin'e doğrudan yabancı yatırımlar son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin Ticaret Bakanlığının son verilerine göre, Çin'e doğrudan yabancı yatırımı (DYY)  son bir yıldır düşüşte.

Bakanlığın paylaştığı verilerde 2024 yılının ilk 5 ayında Çin, yıllık yüzde 28,2 düşüşle 56,8 milyar ABD doları doğrudan yabancı yatırım kaybetti.

"ÇİN ESKİSİ KADAR REKABETÇİ DEĞİL"

Southern California Üniversitesi İşletme Fakültesi, Lloyd Grief Girişimcilik Çalışmaları Merkezinden akademisyen Paul Orlando konu hakkında  Amerika'nın Sesi gazetesine verdiği demecinde, "Doğrudan yabancı yatırımı temsil eden çok sayıda Amerikan teknoloji şirketi ve yatırımcı geri çekildi. Çin eskisi kadar rekabetçi değil, iş gücü maliyetleri yüksek. Yıllık büyüme eskisi kadar hızlı değil. Yeni korona salgını sırasındaki kısıtlamalar göz ardı edilemeyecek tedarik zinciri risklerini ön plana çıkardı ve aynı zamanda bu riski de beraberinde getiren siyasi riskler var" ifadelerini kullandı. 

YATIRIMCILAR ÇİN'İ TERK ETMEYE DEVAM EDECEK

Çin hükûmetinin pandemi sonrası yabancı şirketlerin geri dönme çabaları henüz karşılık bulmadı. Ekonomistler ise Çin'in bu konuda daha fazla adım atması gerekebileceğini belirtse de, mevcut durumda yabancı yatırımcıların ülkeyi terk etmeye devam edeceği aktarılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.