SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, ABD'nin eleştirisini hazmedemedi!

Çin, ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Haziran 2024 tarihli 2023 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nu reddederek, Doğu Türkistan'daki Türk ve Müslüman topluluklara soykırım uygulamadıklarını iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, ABD'nin eleştirisini hazmedemedi!

Çin Komünist Parti (ÇKP) rejiminin Doğu Türkistan'daki Türk ve Müslüman topluluklara yönelik baskıcı politikası dünya kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Çin yönetimi, ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Haziran 2024 tarihli "2023 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nu" reddetti.

ÇİN HÜKÛMETİ SOYKIRIM POLİTİKASINI REDDEDİYOR

ABD'nin ülkenin sözde iç meselelerine karıştığına yönelik tepki gösteren Çin, Vaşington'un eleştirilerini hazmedemedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning basın toplantısında, Çin'in "soykırım" içeren politikasının çarpıtıldığını ve hükûmetin buna karşı çıktığını aktardı. Sözcü Mao, Çin'de yaşayanların dini özgürlüklerine sahip olduklarını iddia etti. ABD'nin yanlış bilgiler yaydığını öne süren Mao, Doğu Türkistan'daki din görevlilerin sayısının 1953'ten bu yana arttığını iddialarına ekledi.

"BU RAPOR ÇİN SOYKIRIMINI AÇIĞA ÇIKARIYOR"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken rapora ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur ve diğer Türk topluluklarına karşı uyguladığı politikasını eleştirerek, Çin'in baskıcı bir rejime sahip olduğuna dikkat çekmişti. Blinken, "Bu rapor aynı zamanda Çin hükûmetinin Uygur Müslümanlarına ve Doğu Türkistan'daki diğer etnik ve dini gruplara karşı devam eden insanlığa karşı suçlarını ve soykırımını açığa çıkarmaya devam ediyor." ifadelerini kullanmıştı. 

"DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"

Blinken ayrıca, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlar aynı zamanda din özgürlüğünü korumak için çalışıyor. Çin'in Doğu Türkistan'daki çoğunluğu Müslüman olan Uygurlara ne yaptığı konusunda farkındalık yaratan Ruşen Abbas gibi aktivistler de var." vurgusu yapmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.