SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Krallık ve Türkiye arasında yasa dışı göç anlaşması imzalandı

Birleşik Krallık, kaçakçı çetelerine karşı ortak polis operasyonları ve tekne ticareti de dahil olmak üzere, Akdeniz ülkelerinden Avrupa'ya giden yasa dışı göçmen akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2023 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşik Krallık ve Türkiye arasında yasa dışı göç anlaşması imzalandı

Birleşik Krallık, kaçakçı çetelerine karşı ortak polis operasyonları ve tekne ticareti de dahil olmak üzere; Akdeniz ülkelerinden Avrupa'ya giden yasa dışı göçmen akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Yasa dışı göç konusu, gelecek yıl yapılması beklenen seçim öncesinde Birleşik Krallık’ın siyasi gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, ülkeye gelen yasa dışı göçmenlerin sayısını azaltma sözü vermişti.

BİRLEŞİK KRALLIK VE TÜRKİYE’DEN GÖÇ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ

İngiliz hükumetinin dün yaptığı açıklamada, Türkiye’den Avrupa’ya geçen yasa dışı göçmen akışını yavaşlatmak amacıyla Ankara ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Bu anlaşma çerçevesinde iki ülke insan kaçakçılarına ve küçük bot parçası ticaretine karşı ortak polis operasyonları düzenleyecek.

İki ülke arasında varılan anlaşma kapsamında, tarafların aralarında gümrük verilerini hızlı bir şekilde paylaşacağı ifade edildi. Ayrıca Birleşik Krallık, Türkiye’de yeni bir polis merkezini destekleyeceğini de belirtti.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman, "Yakın bir dost ve müttefik olan Türkiye ile ortaklığımız, güvenlik güçlerinin bu uluslararası sorun üzerinde birlikte çalışmasını ve küçük tekne tedarik zinciri sorununu çözmesini sağlayacak” açıklamasını yaptı.

BİRLEŞİK KRALLIK’IN GÖÇMEN ENDİŞESİ

Yılın başından bu yana Manş Denizi’ni kullanarak Türkiye’den Birleşik Krallık’a 1000’i aşkın göçmen geçti. İngiliz hükumeti, göçmen sayısındaki artışı azaltmanın yollarını arıyor. Birleşik Krallık, Türkiye’de emniyet güçlerinin ve sahil güvenlik güçlerinin eğitimine destek amacıyla son bir yılda 3 milyon sterlin fon sağladı.

BİRLEŞİK KRALLIK, ARNAVUTLUK İLE DE ANLAŞMA YAPMIŞTI

Öte yandan, Birleşik Krallık, Arnavutluk ile yaptığı anlaşma uyarınca ülkeye vizesiz giren göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı edebiliyor. İngiliz Sınır Gücü’nden görevliler, Tiran Havalimanı’nda yasa dışı göçü engellemek için bulunuyor.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.