SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa ile Çin arasında ticaret savaşı mı çıkacak?

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa ile Çin arasında ticaret savaşının kaçınılmaz olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa ile Çin arasında ticaret savaşı mı çıkacak?

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ile Çin arasında bir ticaret savaşının "kaçınılmaz" olabileceğini belirtti. Borrell, 21 Ağustos 2024 tarihinde İspanya'da düzenlenen bir etkinlikte konuya ilişkin açıklama yaptı.

BORRELL: NAİF OLAMAYIZ

Borrell yaptığı konuşmasında, AB'nin Çin'den ithal edilen ürünlere uyguladığı gümrük tarifelerini artırmasıyla, elektrikli araçlar da dahil olmak üzere Çin menşeli ucuz ürünlerin Avrupa pazarına yöneldiğini vurguladı. Ayrıca, "Naif olamayız, ticaret savaşına çekilmek istemiyoruz. Ancak belki de bu kaçınılmazdır ve olayların mantığı bu yöndedir. Amerika, Çin otomobillerinin nereye gittiğini bizimle paylaşmıyor; bu araçlar Avrupa pazarına yöneliyor ve bu durum sanayimiz için rekabet sorunları yaratıyor" ifadelerini kullandı.

AB'DEN ÇİN İTHALATINA YÜKSEK VERGİ 

Bu hafta AB Komisyonu, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 36,3 oranında nihai gümrük vergisi önerisinde bulundu. Bir gün sonra, Çin hükûmeti, AB kökenli süt ürünleri üzerine anti-damping soruşturması başlattı. Bu, mevcut brendi ve domuz eti ürünleri üzerindeki anti-damping soruşturmasını tamamlayan bir adım oldu.

AB VE ÇİN ARASINDA ARTAN TİCARET GERİLİM

AB liderleri, Çin’in sübvansiyonlu rekabetine karşı pazarlarını koruma sözü verirken, Çin' de "Çinli işletmelerin yasal haklarını" savunmak için gerekli önlemleri alacaklarını belirtti. Bu gelişmeler, AB ile Çin arasında bir ticaret savaşının giderek daha olası hale geldiğini gösteriyor. Ancak Borrell, AB’nin Çin ile "kurumsal bir karşıtlık" yaşamasını öneriyor. Borrell, AB'nin Çin’in yükselişini engellemeye ilgi duymadığını ifade etti.

AB VE ÇİN YATIRIM ANLAŞMASININ GELECEĞİ BELİRSİZ

Borrell, AB ile Çin arasındaki kapsamlı yatırım anlaşmasının yeniden başlaması olasılığı hakkında şüphelerini dile getirdi. Bu anlaşma, 2021'de Avrupa Parlamentosu’nun Çin’e yönelik yaptırımları nedeniyle askıya alınmıştı. Borrell, "Yeni Avrupa Parlamentosu üyeleri önceki üyelerin tutumlarını değiştirmeyecek, bu nedenle yaptırımları hafifletmeden anlaşmayı onaylatmak zor." dedi.

ÇİN VE TAYVAN GERİLİMİ

Borrell, Çin’in Tayvan’a askerî bir harekat başlatma olasılığını düşük gördüğünü belirtti. Tayvan’daki olası bir açık çatışmanın dünyada tahmin edilemez sonuçlara yol açacağını ifade eden Borrell, "Ancak mevcut durumu korumak, kışkırtmalardan kaçınmak ve tek Çin politikasını savunmak önemlidir." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.