SON DAKİKA
Hava Durumu

AB’den İran için yeni yaptırım kararı

AB, Rusya’ya sağladığı insansız hava araçları (İHA) sebebiyle İran'a yönelik daha önce almış olduğu yaptırımlarını genişletti.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2023 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2023 22:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB’den İran için yeni yaptırım kararı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Rusya'ya askerî yardım sağladığı gerekçesiyle İran’a yönelik; 6 gerçek ve 5 tüzel kişiliği kapsayan yeni yaptırımların uygulanacağını açıkladı.

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada yaptırımların nedeni olarak Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği işgal girişimi sırasındaki saldırılarda İran yapımı İHA'ları kullanıldığı ve bu nedenle AB'nin İran'a yaptırım uyguladığı kaydedildi.

AB’nin yaptırım listesinde, İHA'ları geliştiren ve üreten İranlı şirketlerin yanı sıra şirket yöneticileri ve bilim uzmanlarının temsilcileri de yer alıyor. AB'nin yeni yaptırımları mal varlıklarının dondurulması, seyahat ve mali kaynak aktarımının yasaklanması gibi konuları içeriyor.

UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARI, RUSYA VE İRAN ORTAKLIĞINDA İŞLENİYOR

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsünün raporunda, Rusya'nın satın alınan insansız hava araçları karşılığında İran'a benzeri görülmemiş düzeyde askerî ve teknik destek sağlayacağı ifade edilmişti. İran'ın hassas güdümlü silahlarını kullanan Rusya'nın daha az maliyet ile daha fazla yıkım sağladığına dikkat çekildi. Rusya'nın Eylül-Aralık 2022 arasında yaptığı askeri harcamalar göz önüne alındığında, Mayıs 2023'e kadar Ukrayna'da 1750 civarında İran yapımı kamikaze İHA'sının kullanılacağı belirtildi. Bu nedenle, Rusya'nın, Ukrayna'nın kritik altyapısına karşı saldırılarını genişletmek için İran ile ek anlaşmalar yapabileceği vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.