SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'den Çin’in elektrikli araçlarına ek vergi

Avrupa Birliği Komisyonu, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara gelecek aydan itibaren yüzde 38,1’e kadar ek vergi uygulayacağını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2024 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den Çin’in elektrikli araçlarına ek vergi

Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasındaki ticaret rekabeti devam ediyor. AB Komisyonu, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere sağlanan sübvansiyonlar nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Komisyon, soruşturmasında Çin’deki elektrikli araç değer zincirlerinin adil olmayan sübvansiyonlardan yararlandığı sonucuna vardı.” ifadesi kullanıldı.

EK VERGİLER 4 TEMMUZ’DA 

Bu nedenle Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara ek vergi getirildiğini duyuran AB Komisyonu, söz konusu ek vergilerin 4 Temmuz’da bütün üye ülke gümrüklerince uygulanmaya başlayacağını belirtti. Çin'in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, Geely ve SAIC için yüzde 4 ile yüzde 38,1 arasında değişen geçici vergileri yürürlüğe koyulacak.

Diğer Çinli otomobil üreticilerin ise sübvansiyon soruşturmasında AB ile yaptıkları iş birliğine istinaden yüzde 21 veya yüzde 38,1’lik bir gümrük vergisiyle karşı karşıya kalması bekleniyor. Yeni tarifeler, mevcut vergilerin üzerine eklenecek.

Ek gümrük vergisi, Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin Çinli rakip üreticilerden gelen daha düşük maliyetli elektrikli araçlar nedeniyle zorlandığı bir dönemde alındı.

Çin’den AB ülkelerine yapılan elektrikli araç ithalatı 2020’de 1,6 milyar dolar seviyesindeyken 2023’te 11,5 milyar dolara ulaşmıştı. Avrupa’ya ithal edilen tüm elektrikli araçların yaklaşık yüzde 37’si Çin’den geliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.