SON DAKİKA
Hava Durumu

Yekaterinburg'ta Sovyetlerden kalma toplu mezar bulundu

Rusya Federasyonu'nun Yekaterinburg kentinde Sovyetler Birliği askerleri tarafından katledilen binlerce insana ait kalıntılar bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2023 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2023 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yekaterinburg'ta Sovyetlerden kalma toplu mezar bulundu

Yekaterinburg Tarih Müzesi'nin arkeologları, 1930'larda Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği (NKVD) atış poligonunun bulunduğu Moskovski Caddesinde son 30 yılda ilk büyük ölçekli kazılar gerçekleştirdi. Yapılar tahkikat neticesinde araştırmacılar, ölüm cezasına mahkum edilen memurların, askerlerin, sanatçıların yanı sıra sıradan işçi ve köylülerin gömüldüğü 52 toplu mezar buldu.

Araştırmacılar, yolun altında yaklaşık bin 500 ceset olduğunu söyledi.

MEZARLAR İLK DEFA 1960'LI YILLARDA KEŞFEDİLMİŞ VE DETAYLI OLARAK ARAŞTIRILMAMIŞTI

Yekaterinburg şehrinde Moskovski Yolu'ndaki mezarlar, ilk olarak 1960'ların sonundaki inşaat çalışmaları sırasında keşfedildi. Tarihçiler, olası alanın yaklaşık 75 hektar olduğunu tahmin ediyor. Bu yerde büyük ölçekli kazılar ise yeni başladı. Araştırmayı yapan bilim insanlarına göre kemikler mezarlarda durmaya devam edecek.

Araştırmada bulunan tarihçiler, gelecekte mezarların yeniden kazılması ve kalıntıların kimliklendirilmesi veya isimsiz olarak ancak kurbanların anısına saygı gösterilerek gömülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, depolama alanına koruma statüsü verilmesi ve arkeolojik kontrol altındaki alanda, inşaat çalışmasının yapılması gerektiğinin altı çizildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.