SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplanacak

Rusya Merkez Bankası, rublede yaşanan değer kaybı nedeniyle olağanüstü toplantı yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 19:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2023 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplanacak

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar, ülke (Rusya) ekonomisine büyük darbe vurdu. Rusya, ekonomisindeki kötü gidişatın önüne geçmek için çeşitli kararlar aldığını açıklıyor. Rusya Merkez Bankası 10 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı almıştı. 

RUSYA MERKEZ BANKASINDAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Rusya Merkez Bankasından bugün yapılan açıklamada ise rublede yaşanan değer kaybı nedeniyle yarın faiz oranına ilişkin olağanüstü toplantı gerçekleştirileceği duyuruldu. Uzmanlar, Rusya Merkez Bankasının söz konusu toplantıda yüzde 8.5 seviyesindeki faiz oranının artırılacağını öngörüyor.

Dolar/ruble paritesi bugün 23 Mart 2022’den bu yana ilk defa 100 seviyesini aştı. Bankanın açıklamasının ardından tekrar 99.6 seviyesine geriledi.

YAPTIRIMLAR RUSYA’NIN EKONOMİSİNE DARBE VURDU

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’ya ağır yaptırım kararları almıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ocak ayında yayımladığı raporda, 2022 yılında Rus ekonomisinin yüzde 2.2 oranında daraldığı tespitinde bulunmuştu.


RUSYA'NIN DOĞAL GAZ ÜRETİMİ AZALDI

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ülkenin doğal gaz üretimini de azalttı. Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre doğal gaz üretimi, haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 12.5 azalarak 34.6 milyar metreküpe düştü.

Rusya’nın bütçe kurallarına göre petrol  ve doğal gaz gelirleri azalınca Ulusal Refah Fonu’ndan döviz satışı yapılırken, gelirler artınca döviz alımı yapılıyor. Ruble ile ilgili alınan kararlar,  Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle ekonomik açıdan yıprandığını gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.