SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin: Wagner'in finansmanı Rusya tarafından sağlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralı asker grubu Wagner'in finansmanının Rusya tarafından sağlandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin: Wagner'in finansmanı Rusya tarafından sağlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 27 Haziran 2023 tarihinde yaptığı konuşmada, paralı asker grubu Wagner üyelerinin tamamının Rusya tarafından finanse edildiğini söyledi.

PRİGOJİN’E AİT RUSYA’DAKİ DANIŞMANLIK FİRMASI KONKORD ŞİRKETİ 80 MİLYAR RUBLE KAZANDI

Vladimir Putin, 2022 yılının mayıs ayından 2023 yılının mayıs ayına kadar Rusya Savunma Bakanlığı ve devlet hazinesinden maaş ve ikramiye ödemeleri için 86.262 milyar ruble (1 milyar dolar) verildiğini ifade etti. Putin konuşmasında Prigojin’in şirketinin ne kadar kar elde ettiğini anlatırken, "Prigojin’e ait Rusya’daki danışmanlık firması Konkord şirketi, Rus ordusuna gıda ürünleri tedarik ederek ve beslenme hizmetleri sağlayarak 80 milyar ruble kazandı” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner ve liderine ödenen paranın nasıl harcandığını araştıracaklarını söyledi.

WAGNER LİDERİ PRİGOJİN BELARUS’TA

Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin, Rusya'dan ayrılmayı kabul ettikten sonra 27 Haziran 2023 tarihinde Belarus’a gitti. Prigojin’in Belarus’a gidişi, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından doğrulandı.

İSYANA KALKIŞAN WAGNER ÜYELERİ YARGILANMAYACAK

Rus devlet yetkilileri, Wagner'in silahsızlandırılacağını ancak üyelerinin kısa süreli isyanı nedeniyle yargılanmaktan kurtulacağını söyledi. Putin, "Bu grubun savaşçılarına ve komutanlarına her zaman büyük saygıyla yaklaştık, çünkü gerçekten cesaret ve kahramanlık gösterdiler" dedi.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, 24 Haziran 2023 tarihinde Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı.

Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in Belarus’a gideceğini söyledi.

PRİGOJİN HAKKINDAKİ CEZA DAVASI SONLANDIRILACAK VE BELARUS'A GİDECEK

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Bana kişisel olarak Prigojin'e ne olacağını soruyorsunuz. Hakkındaki ceza davası sonlandırılacak ve Belarus'a gidecek” ifadelerine yer verdi. Prigojin’in güvenliğinin tek garantisinin Putin olduğunu ifade eden Peskov, "Prigojin’e Belarus’a gidebilmek için ne gibi bir garanti verildiğini sorarsanız, bu Rusya cumhurbaşkanının sözü" dedi.

WAGNER BİRLİKLERİ, RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI İLE SÖZLEŞME YAPACAK

Kremlin sözcüsü, ayaklanmaya karışan Wagner üyelerinin "cephedeki hizmetleri göz önüne alındığında" yargılanmayacaklarını açıkladı. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

WAGNER BİRLİKLERİ ROSTOV'DAN GERİ ÇEKİLDİ

Prigojin ve birlikleri, kontrol altına aldıkları Rostov'dan ayrıldı. Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Wagner konvoyunun saha kamplarına yöneldiğini ve Rostov'dan ayrıldığını açıkladı. Wagner birlikleri ele geçirdikleri, Rusya Güney Askeri Bölge Karargâhı'nı da boşalttı.

Öte yandan, Rusya'yı karıştıran ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a meydan okuyan Wagner lideri Prigojin'in Rostov'dan ayrıldığı fotoğraf yayınlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.