SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya Cumhurbaşkanı: Belarus'taki Wagner varlığı ciddi tehdit

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Wagner Grubu'na bağlı Rus paralı askerlerin Belarus'taki varlığını ciddi bir tehdit olarak gördüğünü ülkesinin önlemlerini artırdığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2023 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya Cumhurbaşkanı: Belarus'taki Wagner varlığı ciddi tehdit

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Belarus'taki Wagner üyelerinin varlığına ve grubun yarattığı tehdide ilişkin açıklamalarda bulundu. Litvanya'nın devlet televizyonu LRT'nin aktardığı habere göre Cumhurbaşkanı Nauseda, Wagner'in bölgeye konuşlandırılabileceğine dair ilk raporlar ortaya çıktığı andan itibaren böyle bir tehdidi göz ardı edemeyeceklerini hemen söylediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Nauseda, Belarus'ta Wagner varlığı ile Litvanya, Polonya ve Letonya'ya yönelik provokasyonların mümkün olduğunu ifade etti. Ana senaryoların artık Wagner Grubu'nun, Afrika'ya veya diğer bölgelere gönderilmesi yönünde olmasına rağmen, söz konusu sınırlara ilişkin senaryonun da dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti.

Nauseda, adı geçen ülkelerin sınırlarının, yakınlığından ötürü provokasyonlar için kullanılma ihtimalinin güçlü olduğunun altını çizerek tehdidin boyutunun ciddi olduğuna vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı, Litvanya'nın, Wagner'in Rusya'ya karşı başarısız isyan girişiminin ardından istihbarat çalışmalarını ve önlemlerini arttırdığını açıkladı.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı.

Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

3 ÜLKE BELARUS'A SINIRINI KAPATACAK

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski 28 Temmuz 2023 tarihinde Belarus'a kaçan Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu askerlerinin Batı'ya geçme girişiminden kaynaklanan bir olayda Litvanya, Polonya ve Letonya'nın Belarus'a sınırı kapatacağını söyledi.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.