SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünü kutladı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünü kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünü kutladı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, bugün yayımladığı mesajda, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünü kutladı.

Çubarov paylaştığı mesajda, “18 Mart Çanakkale Zaferi Hayırlı Olsun! Türkiye’de 18 Mart'ta, Birinci Dünya Savaşı'nın en büyük ve en kanlı muharebelerinden olan Çanakkale Savaşı’nda kazanılan zafer nedeniyle Çanakkale Zaferi Günü kaydediliyor. Bu muhabere sırasında Mustafa Kemal Atatürk, İtilaf birliklerini Çanakkale Boğazı'nı ele geçirilemez olarak tanımaya zorladı.” ifadelerini kullandı.

DÜNYA TARİHİNDE NADİR GÖRÜLEN BİR VATAN SAVUNMASI

Bugün, şanlı Türk tarihinin en parlak zaferlerinden olan ve Çanakkale’nin geçilmez olduğunu bütün dünyaya ispatlayan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108'inci yıl dönümü. Aynı zamanda 18 Mart Çanakkale Zaferi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlerine tarihe geçen şu sözlerini söylediği zaferdir: 

"Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum."

Denizde ve karada 200 binin üzerinde askerin canını verdiği, kat kat düşman kuvvetlerine karşı kazanılan bu zafer, aynı zamanda dünya tarihinde nadir görülen bir vatan savunması örneği olarak kayıtlara geçti.

Böylece Türk ordusu tarafından 18 Mart 1915’te İtilaf Devletleri donanmaları yenilgiye uğratılarak Çanakkale Savaşı’nın denizdeki bölümü sona erdi.

Türk ordusunun büyük çabası ile Gelibolu Yarımadası’na yapılan kara çıkartmaları bertaraf edildi. 19-20 Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 9 Ocak 1916’da ise Seddülbahir’den çekilen İtilaf birlikleri, büyük bozguna uğradı. Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandıran bu savaşın sonucunda İngiltere’de yönetim değişikliği yaşandı.

Türk tarihine destansı bir zafer olarak geçen Türk ordusunun bu galibiyeti, aynı zamanda Anadolu topraklarının ve Boğazların Türklerin hakimiyetinde kalmasına olanak sağladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.