SON DAKİKA
Hava Durumu

KEİPA Genel Kurulu'nda Ukrayna-Rusya ve Azerbaycan-Ermenistan gerginliği

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 61'inci Genel Kurul oturumunun 2. gününde, Rusya ve Ukrayna heyetleri ile Ermenistan ve Azerbaycan heyetleri arasında tartışma yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 21:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KEİPA Genel Kurulu'nda Ukrayna-Rusya ve Azerbaycan-Ermenistan gerginliği

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ev sahipliğinde Ankara'daki otelde, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 61. Genel Kurulunda bugün “Değişen Küresel Dinamiklerde Parlamenter Diplomasinin Rolü: Kalkınma, Barış ve İstikrar” başlıklı genel müzakere oturumu düzenlendi. Oturumda; Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna, Bulgaristan, Moldova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Rusya ve Ermenistan heyet başkanları ile temsilcileri konuşma yaptı.

KÜSTAH RUSYA'DAN UKRAYNA'YA SUÇLAMA

Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatarak uluslararası normları ve hukuku çiğneyen, bir dizi uluslararası anlaşmayı ihlal eden işgalci Rusya’nın heyet üyesi, KEİPA Teknoloji ve Çevre İşleri Komisyonu Başkanı Aleksey Kondratenko, küstah açıklamalarda bulunarak, Ukrayna heyetini güya “siyasi oyunlar çevirmekle” suçladı. Rus temsilcisi, “Ukrayna heyeti böyle bir eylemde bulunarak Genel Kurulumuzun yıl dönümüne büyük bir halel getirdi. Rusya'nın KEİPA'dan çıkarılması çağrısı da parlamenterler arası diplomasiye aykırıdır." dedi.

UKRAYNA: RUSYA TOPRAKLARIMIZDAN ÇEKİLMEDEN BARIŞ SAĞLANAMAZ

Ukrayna heyeti üyesi, KEİPA Ekonomi, Ticaret ve Finansal İşler Komisyonu Üyesi Yuliya Klımenko, Rus ordusunun her gün Ukrayna’nın farklı bölgelerine saldırarak sivilleri öldürmeye devam ettiğine dikkat çekerek, "Rusya, Herson bölgesinde bir günde 23 kişi öldürdü, 48 kişi yaralandı. Rus işgal güçleri süpermarket ve tren istasyonuna saldırdı. Nüfusun çoğunun Rusça konuştuğu bölgede bunu yaptı. Bu, sizin barışınız… Siz bütün topraklarımızdan çekilmeden barış sağlanamayacak. Yıllar içinde daha fazla toprağımızı işgal etmeye çalıştınız. Siz topraklarımızdan çıkmadan ülkemizde, Karadeniz bölgesinde sürdürülebilir bir barış olmayacak. Bizim topraklarımızdan çıkın. Rusya’nın bir geleceği yok; çünkü siz çocuklarımızı öldürüyorsunuz. Siz Ukrayna’da yaklaşık 500 çocuğu öldürdünüz… Karadeniz bir Rus gölü değildir." ifadeleri kullandı.

GENEL KURULA ARA VERİLDİ

Rus heyetinden KEİPA Kültür, Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Aleksandr Trembitsky sırası gelmeden söz almaya çalışınca Ukrayna heyeti müdahalede bulunarak, "Ayağa kalk ve dışarı çık, konuşma listesine uyun" dedi. Bunun üzerine Ukrayna ve Rusya delegasyonları arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın uzaması üzerine oturuma ara verildi. Oturum, daha sonra basına kapalı devam etti.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERİLİMİ

DHA’nin bildirdiğine göre KEİPA Genel Kurulunda Ermenistan ve Azerbaycan heyetleri arasında da tartışma yaşandı. KEİPA Ermenistan Heyeti Başkanı Babken Tunyan, KEİPA'yı da eleştirdiği konuşmasında, “Yakın geçmişte kuruluşumuzda meydana gelen gelişmelere bakıldığında maalesef kuruluşumuz gereken tarafsızlığı sağlayamamıştır. Tarafsız ve bağımsız olunması gerekir. KEİPA dahilinde Ermenistan için işbirliği önem arz etmekte. Ortak çalışmak için bazı rehberler oluşturmamız lazım." dedi.

“ERMENİSTAN TERÖRÜ DESTEKLİYOR”

Azerbaycan heyetinden KEİPA Kültür, Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Musa Guliyev ise Ermenistan'a cevap vererek, "2020’den bu güne kadar 300’den fazla Azerbaycanlı sivil mayınların kurbanı oldu. Siz, Türkiye’nin, Azerbaycan’ın devlet adamlarını, diplomatlarını katleden adamlar için anıt dikiyorsunuz. Ermenistan terörü destekleyen bir devlettir. Ermenistan barış istese barış elimizi uzatacağız, savaş isterse savaşa da hazırız" dedi.

GENEL SEKRETER: ERMENİSTAN NEDEN ENDİŞELİ?

Azerbaycan heyeti üyesi, KEİPA Genel Sekreteri Asaf Haciyev da Ermenistan'ın iddialarına yanıt verdi. Haciyev, "Ermenistan heyeti temsilcisi ilk defa beni suçlamıyor… Sizin başkanınız da Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdı, bunu kabul ediyorsanız neden Hocalı özgür olmuyor? Bütün ülkelerin toprak bütünlüğünü tanımışız zaten. Verdiğim röportajda sadece ‘toprak bütünlüğü’ dedim. Ermenistan neden bu kadar endişeli anlamış değilim. Bir yeri işgal ediyorsanız oradan çekilmelisiniz. Masamızda bir bildirgemiz var ve buna dayanarak ben ‘toprak bütünlüğü ana unsurumuzdur’ dedim" ifadelerini kullandı.

“DİYALOG KANALLARI AÇIK TUTMALIYIZ”

Tartışmaların ardından söz alan KEİPA Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve KEİPA Türkiye Heyeti Başkanı Cemal Öztürk, "Bölge ülkelerinin ortak çıkarları doğrultusunda ortaya koyduğumuz hedeflere ulaşmak için diyalog kanallarını açık tutmamız ve bu kanalları çok etkin kullanmamız gerekmekte. Artık yeni bir dünyada yaşıyoruz. Bu küresel dünyada zorlu sınamaları ele almak, bunlara etkin çözüm önerileri sunmak kısmında parlamenterler olarak sırtımızda büyük bir yük vardır." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.