SON DAKİKA
Hava Durumu

Gürcistan: Topraklarımızın yüzde 20'si Rusya'nın işgali altında!

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya Federasyonu'nun, ülkesinin topraklarının yüzde 20'sini işgal altında tutmaya devam ettiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2023 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2023 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gürcistan: Topraklarımızın yüzde 20'si Rusya'nın işgali altında!

Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de yaşanan Güney Osetya Savaşı'nın 15. yıl dönümü kaydediliyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, bugün sosyal medya hesabından konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

GÜRCİSTAN: RUSYA BİR SALDIRGAN VE İŞGALCİDİR!

Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Gürcistan'ın, toprak bütünlüğünü barış yöntemleriyle tesis edeceğini ifade etti. "Rusya bir saldırgan ve işgalcidir." diyen Zurabişvili, "(Rusya) 2008 savaşından 15 yıl sonra hala tüm uluslararası ilkeleri hiçe sayarak topraklarımızın yüzde 20'sini işgal altında tutuyor." ifadelerinin altını çizdi.

GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA SORUNU

İşgalci devlet Rusya ile Gürcistan ordusunun desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay savaş sürdü.

2008 yılında Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya Savaşı adıyla bilinen çatışmalar çıktı. Çatışmaların ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı sözde bağımsızlığını ilan etti.

Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanıdı. Buna karşılık Gürcistan da Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. İsviçre, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde arabuluculuk rolü üstlendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.