SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Abhazya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Abhazya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Abhazya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gürcistan'dan Rusya'nın Abhazya'daki yasa dışı faaliyetlerine sert tepki! Haber

Gürcistan'dan Rusya'nın Abhazya'daki yasa dışı faaliyetlerine sert tepki!

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, işgalci Rusya'nın Sohum Havalimanı'nı yasa dışı olarak işletmesi ve işgal altındaki Abhazya kentine yönelik hava trafiğini yeniden başlatması konusundaki endişelerini içeren 1 Mayıs 2025 tarihli yazılı bir açıklama yayımladı.  RUSYA ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK ÖRGÜTÜ SÖZLEŞMESİNİ İHLAL EDİYOR Rusya'ya ait bir uçağın yasa dışı olarak Abhazya'ya gitmesinden derin bir endişe duyduğunu belirten Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "1 Mayıs 2025 tarihinde Rus hava yoluna ait bir uçağın işgal altındaki Abhazya bölgesine yasa dışı bir şekilde uçuş gerçekleştirmesi ve işgal rejimiyle imzalanan sözde Sohum Havalimanı'nın Rusya'ya devredilmesi ve işletilmesine ilişkin anlaşma, Gürcistan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün, işgal altındaki topraklara ilişkin Gürcistan yasalarının, BM Şartı ve Gürcistan ile Rusya Federasyonu'nun da üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun temel ilke ve normlarının ağır bir ihlalidir.  1 Mayıs'ta demir yolu ulaşımının başlaması ve 2015 yılında Rusya tarafından işgal edilen Abhazya'daki durum da endişe vericidir.   Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmeyi amaçlayan eylemlerinin doğru şekilde değerlendirilmesi ve uygun şekilde yanıt verilmesi için ilgili uluslararası mekanizmaları harekete geçirmeye devam ediyor ve uluslararası topluma çağrıda bulunuyor.   Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'nu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Sözleşmesi ve Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda 12 Ağustos 2008 tarihli ateşkes anlaşması kapsamındakiler de dahil olmak üzere uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırmaktadır."

Ukrayna'dan Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek: Abhazya'daki sözde seçimler tanınmıyor! Haber

Ukrayna'dan Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek: Abhazya'daki sözde seçimler tanınmıyor!

Gürcistan'ın Rus işgali altındaki Abhazya bölgesinde sözde başkanlık seçimlerinin 2. turu 2 Mart 2025 tarihinde gerçekleşiyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgali altındaki bölgede gerçekleşen sözde seçimlerin Ukrayna tarafından tanınmadığını belirten bir açıklama yaptı. UKRAYNA'DAN GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne olan desteğin vurgulandığı, gerçekleşen seçimlerin kınandığı ve tanınmadığı belirtilen açıklamada "Ukrayna, Gürcistan'ın Rus işgali altındaki Abhazya bölgesinde sözde başkanlık seçimlerini kınıyor ve tanımıyor. Gürcistan'ın uluslararası olarak tanınan sınırları içindeki toprak bütünlüğünü ve egemenliğini her zaman destekleyeceğiz." ifadeleri yer aldı. Ukraine condemns & doesn’t recognize so-called presidential elections in the Georgia’s Russian-occupied region of Abkhazia. We will always support Georgia’s territorial integrity & sovereignty within its internationally recognized borders. pic.twitter.com/TyoK2fyqJi — MFA of Ukraine ???????? (@MFA_Ukraine) March 1, 2025 SÖZDE SEÇİMLERİN İKİ ADAYI VAR Gerçekleşen sözde seçimlerde iki aday yarışıyor. Bu adaylardan biri Abhazya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Badra Gunba, diğeri ise muhalefet lideri Adgur Ardzinba. Abhazya Seçim Komisyonunun yayınladığı verilere göre 15 Şubat'ta yapılan sözde başkanlık seçimlerinin ilk turunda Badra Gunba oyların yüzde 46,38'ini alırken, Adgur Ardzinba ise yüzde 36,92 oy aldı. GERÇEKLEŞEN SÖZDE SEÇİMLER, RUS YANLISI AYRILIKÇI REJİMİ MEŞRULAŞTIRMAYA YÖNELİK SİSTEMATİK BİR GİRİŞİM Bakanlık, 15 Şubat 2025 tarihinde sözde erken başkanlık seçiminin ilk turunda da seçimleri tanımadığına dair bir açıklama yapmıştı. Açıklamada Ukrayna'nın bu sahte "seçimleri" tanımadığı ve bunları, Rusya'nın işgal altındaki Gürcistan topraklarındaki Rus yanlısı ayrılıkçı rejimi meşrulaştırmaya yönelik sistematik bir girişimi olarak değerlendirmişti. Aynı zamanda açıklamada "Moskova'nın egemen ülkelerin topraklarında savaşlar ve etnik temizlik başlatarak imparatorluğu yeniden kurma yönündeki saldırgan planlarını ancak uluslararası toplumun, özellikle Ukrayna'ya askeri destek ve Rusya'ya uygulanan yaptırım rejimlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak, engelleyebileceği açıktır." ifadeleri kullanılarak Rusya'ya uygulanan yaptırımlara bağlı kalma çağrısı yapılmıştı. GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA SORUNU İşgalci devlet Rusya ile Gürcistan ordusunun desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay savaş sürdü. 2008 yılında Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya Savaşı adıyla bilinen çatışmalar çıktı. Çatışmaların ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı sözde bağımsızlığını ilan etti. Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanıdı. Buna karşılık Gürcistan da Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. İsviçre, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde arabuluculuk rolü üstlendi.

Protestolar yanıt verdi: Rus yanlısı Abhazya lideri istifa etti Haber

Protestolar yanıt verdi: Rus yanlısı Abhazya lideri istifa etti

Gürcistan toprağı Abhazya'da Rusya ile yatırım anlaşması yapılmasına karşı olan vatandaşların ses getiren protestosu sırasında, 19 Kasım 2024 tarihinde Rus yanlısı Abhazya lideri Aslan Bzhania istifa etti. Parlamento binasını basan eylemciler, hükumetin istifa etmesini sağladı. Gürcistan'ın Abhazya bölgesinde ayrılıkçı ve Rus yanlısı olan cumhuriyetin sözde yönetimi, yoğun bir şekilde devam eden eylemlere karşı daha fazla sessiz kalamadı. Abhazya'nın sözde lideri Bzhania, "Ülkede istikrar ve anayasal düzeni sağlamak amacıyla, Abhazya Cumhuriyeti Anayasası'nın 65. maddesi uyarınca istifa ediyorum" diyerek istifasını duyurdu.  Muhalifler Bzhania'nın yanı sıra yardımcısı Badra Gunba'nın da istifasını talep etti. Ancak Gunba, Abhazya'nın geçici lideri olacak.  RUS ŞİRKETLERLE YATIRIM ANLAŞMASINA "HAYIR" PROTESTOSU Ahbazya Özerk Cumhuriyeti, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Rusya ile yatırım anlaşmaları yapmayı hedefliyor. Rus şirketleri ile gayrimenkul alanında anlaşmaların yapılmasına karşı bölgede düzenlenen eylemler, gerilimi yükseltti. PARLAMENTODA BAHÇESİNDE GERİLİM YÜKSEK  Rus şirketlerinin Abhazya'daki projelerini uygulayabilecekleri ve aynı zamanda toprak ve mülk sahibi olma hakkını elde edebilecekleri bir yatırım anlaşması yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, 11 Kasım 2024 tarihinde protestoya başladı. GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA SORUNU İşgalci devlet Rusya ile Gürcistan ordusunun desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay savaş sürdü. 2008 yılında Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya Savaşı adıyla bilinen çatışmalar çıktı. Çatışmaların ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı sözde bağımsızlığını ilan etti. Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanıdı. Buna karşılık Gürcistan da Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. İsviçre, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde arabuluculuk rolü üstlendi.

Ukrayna: Rusya, işgal ettiği Gürcistan topraklarında deniz üssü kurmaya çalışıyor Haber

Ukrayna: Rusya, işgal ettiği Gürcistan topraklarında deniz üssü kurmaya çalışıyor

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü (GUR) Başkanı Kırılo Budanov, işgalci Rusya'nın Karadeniz'e yönelik askeri faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Budanov, Ukrayna'nın Rus donanmasına yönelik saldırıları nedeniyle Kremlin'in, Karadeniz'de yeni üsler kurmaya çalıştığını belirtti. Ukrayna askeri istihbaratı yöneticisi, bu konuda işgal edilen Gürcistan toprakları olan Abhazya ve Güney Osetya'nın hedef seçildiğini vurguladı. Kırılo Budanov, "Ruslar işgal ettikleri Gürcistan topraklarındaki Oçamçira'da bir deniz üssü kurmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. "RUSLAR HER ŞEYİ ACELEYLE GÜNEYDOĞUYA TAŞIMAK ZORUNDA KALDI" Kırılo Budanov, Fransız gazetesi Le Monde'ye, Rusya'nın Karadeniz'de yeni bir üs kurmaya yönelik çabaları hakkında açıklama yaptı. Gürcistan'ın işgal edilen toprakları Abhazya ve Güney Osetya'ya işaret eden Budanov, "Düşmanın donanmasına ve liman tesislerine düzenli olarak saldırıyoruz, bu yüzden Ruslar her şeyi aceleyle güneydoğuya taşımak zorunda kaldı. İşgal altındaki Gürcistan topraklarındaki Oçamçira'da bir deniz üssü kurmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.  Budanov, Karadeniz'in kuzey kısmının ve gaz üretim platformlarının Ukrayna'nın kontrolü altında olduğunu vurguladı. Ayrıca Ukrayna ekonomisi için çok önemli olan deniz ihracat koridorlarının savaştan kaynaklanan risklere rağmen yeniden işler hale geldiğini hatırlattı. RUS İŞGALİNDEKİ GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA İşgalci devlet Rusya ile Gürcistan ordusunun desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay savaş sürdü. 2008 yılında ise Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya Savaşı adıyla bilinen çatışmalar çıktı. Çatışmaların ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı olarak sözde bağımsızlığını ilan etti. Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanıdı. Buna karşılık Gürcistan da Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. İsviçre, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde arabuluculuk rolü üstlendi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 8 Ağustos 2023 tarihinde bir açıklama yaparak, "Rusya bir saldırgan ve işgalcidir. (Rusya) 2008 savaşından 15 yıl sonra hala tüm uluslararası ilkeleri hiçe sayarak topraklarımızın yüzde 20'sini işgal altında tutuyor" ifadelerini kullandı.  Rusya, Ukrayna'da 24 Şubat 2022 tarihinde topyekun işgal girişimi ve saldırılara başladı. Topyekun savaşın 2. yılına girerken Ukrayna'nın karşı taarruzu sırasında büyük kayıplar veren Rusya'nın, işgal ettiği Gürcistan topraklarından Ukrayna’ya asker taşıdığı öğrenildi. Almanya merkezli basın kuruluşu Deutsch Welle, 6 Ağustos 2023 tarihinde yayımladığı bir haberde, Rusya’nın Gürcistan’da işgal ettiği topraklardan Ukrayna’ya asker taşıdığı bilgisini dünya kamuoyuyla paylaştı.

Saakaşvili, Gürcistan'ın Rus işgalindeki topraklarının geri alınacağını söyledi Haber

Saakaşvili, Gürcistan'ın Rus işgalindeki topraklarının geri alınacağını söyledi

Gürcistan’ın hapisteki eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, 2 Haziran 2023 tarihinde bir açıklama yaparak, Gürcistan’ın işgal edilen topraklarını geri alacaklarını vurguladı. Saakaşvili, Gürcistan’ın, Abhazya ve Şida Kartli bölgesinin kurtuluşuna hazırlanması gerektiğini ifade etti. Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, “Bu pencere yakında açılacak” dedi. Saakaşvili'nin açıklamaları, şahsi sosyal meyda hesabından yayımlandı. GÜRCİSTAN’IN KADERİ ZELENSKIY’IN ELLERİNDE Mihail Saakaşvili, Ukrayna’nın zaferine herkesin hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederken; Gürcistan’ın kaderinin Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'a bağlı olduğunu söyledi. Saakaşvili, "Karadeniz kıyısında Ukrayna ile ortak bir sınırımız olacağını göz ardı etmiyorum. Bugün ülkemizin varlığı ve zaferi Zelenskıy ve Ukrayna ordusuna bağlıdır" dedi. SAAKAŞVİLİ: RUS ORDUSUNUN ÇÖKECEĞİ ANI HEPİMİZ YAKALAMALIYIZ Saakaşvili, "Zelenskıy’ın geniş bir stratejik vizyonu var" ifadelerine yer verdi. Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili, "Zelenskıy'ın, Batı'nın, Ukrayna halkının ve Gürcistan halkının yakın zaferine tamamen inanıyorum. Psou'da Gürcistan-Ukrayna sınırının düzenlenmesi için hazırlanmak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı. Saakaşvili, 2021 yılı ekim ayı başında 8 yıl sonra döndüğü Gürcistan'da gözaltına alınıp cezaevine girmişti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.