SON DAKİKA
Hava Durumu

Ermeniler, Karabağ'ı Azerbaycan toprağı olarak görenlerin "yargı önüne çıkarılmasını" istedi!

Ermenistan'da, Karabağ'ı Azerbaycan toprağı olarak görenlerin "yargılanması" için mevzuat önerisi yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2023 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2023 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ermeniler, Karabağ'ı Azerbaycan toprağı olarak görenlerin "yargı önüne çıkarılmasını" istedi!

Ermenistan’da Karabağ’ı Azerbaycan’ın toprağı olarak tanıyan yetkililerin yargılanabilmesi için mevzuat değişikliği önerisi yapıldı. Bu kapsamda Ermenistan'da imza toplama kampanyası başlatıldı. Ermeni basını “Ayavke” isimli bir grubun girişimiyle başlatılan mevzuat değişikliği girişimine siyasetçiler, kültürel figürler, eski devlet yetkilileri ve milletvekilleri katıldı. Mevzuat değişikliğini destekleyenler, Karabağ’ı Azerbaycan olarak tanıyanların 10 ila 15 yıl hapis cezası alması gerektiğini iddia ettiler.

ERMENİLERİN ANA HEDEFİ KARABAĞ VE SÖZDE SOYKIRIM

Önerilerle ilgili Ermeni basınına demeç veren grup koordinatörü Avetik Çalabyan, Azerbaycan’a ait Karabağ bölgesinin Ermenilere ait olduğunu iddia etti. Bu yeni maddenin değişimi de getireceğine inanan Çalabyan, sözde soykırım meselesini de unutmadı. Çalabyan yeni mevzuatın, "Ermeni Soykırımını uluslararası düzeyde Ermenistan adına tanımayı reddetmeyi cezai sorumluluk haline getiriyor" dedi. Karabağ meselesi ve sözde soykırım meselelerine neden odaklandığını anlatan Avetik Çalabyan, "Çünkü 23 Ağustos 1990'da kabul edilen Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi'nde bu iki konu doğrudan ulusal hedefler olarak anılıyor. Dolayısıyla Ermenistan'ın anayasal yapısının temelidir" dedi.

ERMENİSTAN 50 BİN İMZA TOPLARSA, KONU MECLİSE TAŞINACAK

Ermenistan Anayasası kapsamında 50 bin kişinin imzasının toplanması halinde, konu meclis gündemine gelecek. Çalabyan, "Parlamento onaylamazsa, projeyi referanduma götürmek için 300 bin imza gerekecek" dedi.

"ERMENİSTAN'IN KARABAĞ'I AZERBAYCAN'IN BİR PARÇASI OLARAK TANINMASI SÜRECİNİ DURDURMAK İÇİN BU GİRİŞİMİ BAŞLATTIK"

Çalabyan, "Başbakan Nikol Paşinyan şahsen Ermenistan'ın Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıdığını ve parlamento çoğunluğunun onu desteklediğini söylese de bunun yasal bir dayanağı yok. Çünkü sözleşme yapılmadı. Aynı zamanda yasal bir gücü olmayan sözlü bir beyandır. Ermenistan'ın Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınması sürecini durdurmak için bu girişimi başlattık" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.