SON DAKİKA
Hava Durumu

26 Eylül Türk Dil Bayramı

İlk kez 91 yıl önce bugün Atatürk’ün talimatıyla İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda 1. Türk Dil Kurultayı icra edildi. Kurultayın açılış günü olan 26 Eylül tarihi, Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2023 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
26 Eylül Türk Dil Bayramı

Bundan tam 91 yıl önce İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Birinci Türk Dil Kurultayı hayata geçirildi. O gün, Türk Dil Bayramı olarak ilan edildi.

Türkiye'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 26 Eylül 1932-6 Ekim 1932 tarihleri arasında düzenlenen Birinci Türk Dil Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül tarihi, her yıl “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanıyor. “Türk Dili Tetkik Cemiyeti” adıyla 12 Temmuz 1932’de kurulan ve ardından “Türk Dil Kurumu” ismini alan cemiyetin düzenlediği Birinci Türk Dil Kurultayı'nda çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı bir araya geldi. Türkçe’nin önemine dikkat çekmek adına 26 Eylül günü “Türk Dil Bayramı” ilan edildi.

TÜRK DİL BAYRAMI TARİHİ

Milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna dikkat çeken ve Türk dili üzerinde çalışmaları teşvik eden Mustafa Kemal Atatürk, 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeği esnasında, dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söyleyerek bu konuda ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgili bir kurum kuruldu. Daha sonra Samih Rifat, Ruşen Eşref (Ünaydın), Celâl Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunmasıyla kurumun adı Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Türk Dil Kurultayı, Türk dilinin gelişmesi ve zenginleşmesi adına önemli bir girişim olarak tarihe geçti.

2023 Yılı Türk Dil Bayramı - Ne Zaman? Hangi Gün?

“TÜRK DİLİ, DİLLERİN EN ZENGİNLERİNDENDİR”

“Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”

                                                                                                                                                                                                                                        Gazi Mustafa Kemal Atatürk

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.