SON DAKİKA
Hava Durumu

#Türk Dil Bayramı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Türk Dil Bayramı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türk Dil Bayramı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçeyi resmî dil ilân edilişinin 747. yılı Haber

Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçeyi resmî dil ilân edilişinin 747. yılı

Karamanoğlu Mehmet Bey, "Türkçe’nin başkenti" olarak tanınan Karaman’da çıkardığı bir fermanla, Türkçe'yi resmî dil ilan etmişti. Karamanoğlu Mehmet Bey'in, 13 Mayıs 1277 tarihinde çıkardığı fermandaki meşhur sözü şöyleydi: "Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler. (Bugünden sonra divanda, dergahta mecliste ve meydanda Türk dilinden başka dil konuşulmayacaktır)" Türkçe'nin resmî dil oluşunun ilanı niteliğindeki fermanın 747. yılına girilirken, Yahya Kemal'in "Türkçem, ağzımda anamın ak sütü gibidir" veciz sözleriyle tanımladığı Türk dili, dünyanın çok geniş bir bölümünde, farklı coğrafya ve ülkelerde, farklı lehçe ve ağızlar halinde yaşamaya devam ediyor ve gelecek nesillere aktarılıyor. KARAMANOĞLU MEHMET BEY KİMDİR? Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarı (1263-1277). Kamereddin (Ermenek, Mut, Silifke, Gülnar ve Anamur yöreleri) ilinin subaşısı Karaman Bey’in en büyük oğludur. Doğum tarihi belli olmayıp ölümü 1280’dır. Mehmet Bey askeri ve idari yönden bilgili bir devlet adamı idi. Bilim adamlarını etrafına toplayıp onlara büyük önem vermiştir. XIII.yüzyıl ortalarında Selçuklular, edebi dil olarak farsçayı, devlet işlerinde Arapçayı kullanırlardı. Halk ise öz dilleri olan Türkçeyi kullanıyordu. Mehmet Bey millet olarak birlikte yaşamanın ilk şartı olan dil birliğinin sağlanmasının gerekliliğine inanıyordu. Bu birliği gerçekleştirmek için Toroslar üzerinde yaşayan bütün Türkmen boylarını çevresinde toplayarak bir ordu oluşturdu. Karaman Bey’in vefatı üzerine (muhtemelen 661/1263) Anadolu Selçuklu Hükümdarı IV. Rükneddin Kılıcarslan emîr-i cândâr olan Karaman Bey’in kardeşi Bunsuz’u tevkif ettirmiş, çocuk yaştaki oğullarını da Konya yakınındaki Gevele Kalesi’nde hapse attırmıştı. IV. Kılıcarslan’ın 664 (1266) yılında öldürülüp Muînüddin Süleyman Pervâne devlete tamamen hâkim olunca Karaman Bey’in oğullarını serbest bıraktı. Ancak küçük kardeşleri Ali Bey rehin olarak Kayseri’de oturtuldu. Beylerbeyi Hatîroğlu Şerefeddin, Anadolu’da Moğollar’a karşı isyan hareketine girişince (675/1276) Karaman Bey’in oğlu Mehmed Bey ve kardeşleri de ona katıldılar. Bunun üzerine Hatîroğlu, Hotenli Kadıoğlu Bedreddin İbrâhim’i azlederek yerine Mehmed Bey’i Kamereddin ili subaşılığına tayin etti. Mehmed Bey hemen harekete geçerek güneyde deniz kıyısındaki şehir ve kalelere hâkim olduğu gibi Moğollar’a da baskınlar düzenledi ve Ulukışla’daki 200 kişilik Moğol müfrezesini imha etti. Cesur ve hareketli bir kişi olan Mehmed Bey Moğollar’a karşı Anadolu’nun istiklâlini savunmuştur. Moğollar’la savaşıp onları ülkeden çıkarmak için Erzurum’a gitmek istemişse de Kayseri’ye gelen Memlük Hükümdarı Baybars gibi o da destek görmeyerek yalnız bırakılmıştı. Moğollar’la mücadele kendisinden sonra da sürdürülmüştür. (İslam Ansiklopedisinin, Prof.Dr. Faruk Sümer tarafından kaleme alınan "Karamanoğlu Mehmed Bey" maddesinden yararlanılmıştır.)

Türk Dili Bayramı'nda TÜRKSOY'dan resim ve fotoğraf sergisi etkinliği Haber

Türk Dili Bayramı'nda TÜRKSOY'dan resim ve fotoğraf sergisi etkinliği

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) 13 Mayıs Türk Dili Bayramı kapsamında bu sene resim ve fotoğraf sergisi etkinliği düzenleyecek. TÜRKSOY ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi iş birliğiyle 10-13 Mayıs 2024 tarihinde Türk Dünyası Ressamları Resim Sergisi ve Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilecek.  TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'in talimatıyla gerçekleştirilecek olan sergi,10 Mayıs'ta Karaman kentindeki Hatuniye Medresi'nde yer alacak. Sergide Türk dünyası kültür başkentlerinin fotoğrafları ve Türk dünyasından getirilen yağlı boya resimleri yer alacak.  TÜRK DİLİ BAYRAMI Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de Türkçe'yi beyliğinin resmi dili yapmasına ithafen her yıl bu tarih hatırlanıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey, "Türkçe’nin başkenti" olarak tanınan Karaman’da çıkardığı bir fermanla, Türkçe'yi resmi dil ilan etmişti. Karamanoğlu Mehmet Bey'in, 13 Mayıs 1277 tarihinde çıkardığı fermandaki meşhur sözü şöyleydi: "Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler. (Bugünden sonra divanda, dergahta, mecliste ve meydanda Türk dilinden başka dil konuşulmayacaktır)" Türkçe'nin resmi dil oluşunun ilanı niteliğindeki fermanın 747. yılına girilirken, Yahya Kemal'in "Türkçem, ağzımda anamın ak sütü gibidir" veciz sözleriyle tanımladığı Türk dili, dünyanın çok geniş bir bölümünde, farklı coğrafya ve ülkelerde, farklı lehçe ve ağızlar halinde yaşamaya devam ediyor ve gelecek nesillere aktarılıyor.

26 Eylül Türk Dil Bayramı Haber

26 Eylül Türk Dil Bayramı

Bundan tam 91 yıl önce İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Birinci Türk Dil Kurultayı hayata geçirildi. O gün, Türk Dil Bayramı olarak ilan edildi. Türkiye'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 26 Eylül 1932-6 Ekim 1932 tarihleri arasında düzenlenen Birinci Türk Dil Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül tarihi, her yıl “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanıyor. “Türk Dili Tetkik Cemiyeti” adıyla 12 Temmuz 1932’de kurulan ve ardından “Türk Dil Kurumu” ismini alan cemiyetin düzenlediği Birinci Türk Dil Kurultayı'nda çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı bir araya geldi. Türkçe’nin önemine dikkat çekmek adına 26 Eylül günü “Türk Dil Bayramı” ilan edildi. TÜRK DİL BAYRAMI TARİHİ Milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna dikkat çeken ve Türk dili üzerinde çalışmaları teşvik eden Mustafa Kemal Atatürk, 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeği esnasında, dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söyleyerek bu konuda ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgili bir kurum kuruldu. Daha sonra Samih Rifat, Ruşen Eşref (Ünaydın), Celâl Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunmasıyla kurumun adı Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Türk Dil Kurultayı, Türk dilinin gelişmesi ve zenginleşmesi adına önemli bir girişim olarak tarihe geçti. “TÜRK DİLİ, DİLLERİN EN ZENGİNLERİNDENDİR” “Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”                                                                                                                                                                                                                                         Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Bakü’de Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri ve Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı Haber

Bakü’de Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri ve Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı

Türkiye'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında düzenlenen “Birinci Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül’de her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.  Dil Bayramı’nın 91. yıl dönümünde Türk Dil Kurumu, Türk Devletleri Teşkilatı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisinin işbirliğinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında kurucu lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Azerbaycan halkının umumi lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılı anısına 26-27 Eylül 2023 tarihlerinde 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’nın da bulunduğu Azerbaycan’da “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Şiir) Ödülleri” ve “Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı” adlarıyla etkinlikler düzenlenecek. "DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK TÜRK DÜNYASI EDEBİYAT ÖDÜLLERİ"NİN İLKİ VERİLECEK Türki Dil Kurumunda etkinliğe dair yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Etkinliğimiz, günümüzden doksan yedi yıl önce 26 Şubat 1926 günü Birinci Türkoloji Kurultayı toplantısının tertip edildiği tarihî ve manevi değeri yüksek bir salonda gerçekleştirilecektir. Etkinlik, Bakü Türk Şehitliği ve Anıtı ile Haydar Aliyev’in Anıt Mezarı’na çelenk sunumu ile başlayacaktır. Ziyaretlerin ardından Haydar Aliyev’in Anıt Mezarı’nda “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Şiir) Ödülleri”nin basın açıklaması okunacaktır. Sonrasında bu yıl ikinci kez verilecek olan “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Şiir) Ödülleri” Azerbaycan’dan Sabir RÜSTEMHANLI, Kazakistan’dan Galym ZHAILYBAY, Kırgızistan’dan Egemberdieva Aida ABDİCAPAROVNA, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Oktay ÖKSÜZOĞLU ve Özbekistan’dan Ulugbek KHAMDAMOV’a takdim edilecektir. Ödül töreninin ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa HABİBBEYLİ’nin yönetiminde “Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı” yapılacaktır. Konferansta Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet KARADOĞAN 11-13. Yüzyıl Selçuklu Coğrafyası Türkçenin Durumu, Prof. Dr. Gülden SAĞOL YÜKSEKKAYA ise “Oğuz” ve “Oğul”un Köken Birliği, Azerbaycan Atatürk Merkezi Direktörü Prof. Dr. Nizami CAFEROV Türk Dilləri Ailəsində Oğuz Qrupu Türk Dillərinin Yeri, Azerbaycan Millî İlimler Akademisinden Nesimi Dilçilik Enstitüsü Başdirektörü Prof. Dr. Nadir MEMMEDLİ Azərbaycan’da Oğuz Qrupu Türk Dillərinin TədqiqiƏnənəsi və Qarşıda Duran Vəzifələr adlı bildirileriyle yer alacaktır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.