SON DAKİKA
Hava Durumu

Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği kuruldu!

Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, KTMM Üyesi, Tavriya Milli Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel başkanlığında Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği adıyla yeniden faaliyete başlıyor. Yüksel konuyla ilgili tüm ayrıntıları QHA'ya aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği kuruldu!

Daha önce alanında çeşitli faaliyetler yürüten Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ismiyle yeniden teşkilatlanarak sivil toplum kuruluşu (STK) olarak kuruldu.

Mayıs 2016’da Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Ankara’da kurulan inisiyatif, bugün Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi, Volodımır Vernadskıy Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel’in başkanlığında yeniden faaliyete geçiyor.

Konuyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansına (QHA) ayrıntılı bilgi veren Doç. Dr. Yüksel, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin’in 7-8 ay önce sunduğu teklif ile Kadın Birliğinin başkanlığını kabul edildiğini belirtti. İnisiyatifin, dernek olarak değiştirilmesi gerektiğini öneren Yüksel, Ukrayna’da sıkı temasta olduğu diğer birliklerle diyalog içerisinde olabilmelerini mümkün kılacağını ifade etti.

ŞEFİKA GASPIRALI ULUSLARARASI KADIN BİRLİĞİNİN PLANLARI NELER?

Kırım Tatar kadınların siyasî, ilmî ve sosyal alanda aktif olduğunun altını çizen Yüksel, Kırım’ın işgalinden önce 2013 yılında yaptığı bir konuşmadan örnek verdi.

Yüksel, “Kırım Tatar halkının yarısı kadın ve bu kadınlar en mukaddes vazifelerini yerine getirirken -ailesine, evine, çocuklarına bakarken- aynı zamanda bu tür vazifelerini de yerine getirerek çok iyi işler başarıyor.” dedi. Kırım Tatarlarının tüm dünyaya sesini duyurmayı amaçladıklarını aktaran Yüksel, gelecek zamanlarda bu işi profesyonel olarak yapmayı planladıklarını söyledi.

Kırım Tatar kültürünü yansıtan etkinlikler icra edeceklerini belirten Yüksel, “Daha önceki faaliyetlerimizi pekiştirip devam edeceğiz. Daha sonra çok kıymetli planlarımız var. Ancak önce ‘Şefika Gaspıralı kimdir, bize bıraktığı miras neydi, dünyaya nasıl bir iz bıraktı?’ bunu konuşmalıyız. İlk etapta bu konu üzerinde çalışan uzman kişilerle seminer düzenlemeyi düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Yüksel QHA’ya verdiği demeçte sözlerine, “Burası sıfırdan kurulan bir dernek değil, geçmişte yaptığı çalışmalar var. Şimdi bu çalışmaları daha iyi bir seviyeye taşıyarak devam edeceğiz.” ifadelerini ekledi.

24 Ağustos 2024 tarihinde ilk resmî toplantısını düzenleyecek olan Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliğinde 11 Yönetim Kurulu üyesi bulunuyor. Birliğin yönetiminde yer alacak isimler ise şu şekilde:

Gayana Yüksel, Oya Deniz Çongar Şahin, Saadet Aslan Bayar, Ülkü Aksel, Pınar Ayhan, Serra Menekay, Evelina Kemileva, Nariye Seydametova, Gönül Şamilkızı, Zühal Yüksel, Necla Kalkay.

Bir 7 kişi görseli olabilir

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.