SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya'daki Tatar Yaz Okulu'ndan muhteşem kapanış!

Litvanya'nın Trakai şehrinde Tatar Kültür Derneğince tertip edilen yaz kampı, 24 Temmuz 2024 tarihinde harika bir görsel şölenle sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya'daki Tatar Yaz Okulu'ndan muhteşem kapanış!

Litvanya'da Tatar Kültür Derneğinin ev sahipliğinde Türkiye'nin Vilnius Büyükelçiliği ve Trakai Belediyesinin katkılarıyla açılan Tatar Yaz Okulu 24 Temmuz 2024 tarihinde Trakai Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış programıyla sona erdi.

Bu yıl on birincisi düzenlenen yaz okulunda, Türkiye, Birleşik Krallık ve Litvanya'dan katılım sağlayan çocuklar, Tatar kültürüne dair eğitimler aldı. Yaz okulunun kapanışında ise, 10 gün boyunca alanında uzman hocalar tarafından ders alan çocukların hazırladıkları gösteri izleyenleri adeta büyüledi.

Geceye, Litvanya Parlamentosu üyeleri, Trakai Belediye Başkanı, Türkiye ve Kazakistan Büyükelçiği yetkilileri başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Ailelerin büyük ilgi gösterdiği konser, tüm ekibin seslendirdiği "Ey Güzel Kırım" türküsü ile başladı. Daha sonra program, Senyora (büyükanneler) korosunun seslendirdiği "Qalaylı Qazan" isimli yır ile devam etti.

Bir senaryo çerçevesinde oluşturulan ve Tatar kına gecesinin canlandırıldığı gösteri büyükannelerin "Qınalıda Parmaqların" yırını seslendirdiği, genç kızların kına törenini canlandırdığı sahne ile devam etti.

Ardından tüm ekip "Sıra Sıra Cezveler" yırını söylerken genç kızlar danslarıyla eşlik edip kahve sunumunu canlandırdılar.

Hemen ardından Senyora (büyükanneler) korosu "Ağlama Kelin" yırını söylerken gelinin arkadaşları tarafından düğüne hazırlandığı sahne canlandırıldı.

"Quşaqlı Qız" yırı sonrasında senyoralar sahneden ayrıldı. Senaryoya göre Türkiye'den gelen damadın Tatar kızı ile evlendiği gösteride "Tıraş Havası" da unutulmadı.

Ardından gençlerin sergilediği "Seymen" oyunları büyük alkış aldı. Cemila Şutskite'nin yeni öğrenerek izleyicilere sunduğu "Tım Tım" gerçekten görülmeye değerdi.

Grubun tüm gençlerinin seslendirdiği "Çayır Çimen Geze Geze" türküsünün ardından bu kez "Harmandalı" ve "Kerimoğlu" zeybekleri seyircinin beğenisine sunuldu.

Senyoraların seslendirdiği Kazan Tatar şarkısı "Utır Ale Yannarıma" ise büyük sempati topladı.

Konserin finali tüm gençlerin oynadığı "Ağır Ava" ve "Qaytarma" ile yapıldı. Konser "Bugün Bayram" yırı eşliğinde gelin ve damadı canlandıran gençlerin dansıyla son buldu.

Konser bitiminde Tatar Kültür Derneği Başkanı Almira Parmaksızoğlu gecenin mimarları Cıyın Ansambli Dans Hocası Evelina Bekir, İlker Teker, Kemal Kamalı ve Liutsuzas Milišauskas ile konserde senyoralar ile sahne alan Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar'a teşekkür ederek birer katılım belgesi sundu. Ardından tüm gençlere birer katılım belgesi verildi. Toplu fotoğraf çekimi sonrasında da aileler ile birlikte kampa dönülerek topluca yemek yenildi ve kutlama yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.