SON DAKİKA
Hava Durumu

Eskişehir’de Kırım rüzgârı: Birlik ve Beraberlik Gecesinde keyifli anlar yaşandı

Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Eskişehir’de “Birlik ve Beraberlik Gecesi” düzenledi. Yoğun katılımın olduğu davette; Kırım Ailesi çocukları, Kırım Tatar halk müziği sanatçıları; Gülizar Bekirova, Rüstem Memed, Mesut Girgin yönetmenliğinde Kırım Halk Korosu ve Mesut Girgin'in sahne performansları büyük beğeni topladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2023 23:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2023 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eskişehir’de Kırım rüzgârı: Birlik ve Beraberlik Gecesinde keyifli anlar yaşandı

Eskişehir, 9 Aralık 2023 tarihinde Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin “Birlik ve Beraberlik Gecesi’ne” ev sahipliği yaptı. Tepebaşı mevkisinde saat 20.00’de düzenlenen etkinliğe; Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksandr Stefan Tinka, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotarov, Romanya Konsolosluğu yetkilileri, Eskişehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Romanya Kırım Göçmenleri Derneği İkinci Başkanı Esma Adar, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova, Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Derneği (EKHAD) önceki Başkanı, Kırım Gelişim Vakfı İkinci Başkanı Recep Şen, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar, Eskişehir Milletvekilleri, Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, Odunpazarı Tepebaşı İlçe Nüfus Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

BİRLİK VE BERABERLİK GECESİ; TÜRKİYE, ROMANYA, UKRAYNA VE KIRIM TATAR MİLLΠMARŞIYLA BAŞLADI

Programda ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehit Kırım Tatarları adına saygı duruşunda bulunuldu. Yemekli davet; Türkiye, Romanya, Ukrayna ve Kırım Tatar millî marşlarının okunmasıyla başladı. Yoğun katılımın olduğu davetin açılışında ilk olarak Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu konuşma gerçekleştirdi.   

“BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ OLAN KIRIM’DIR”

Davetlileri selamlayan Gündoğdu, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini hatırlatarak, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara şifa diledi. Gündoğdu, “Bizim için vazgeçilmez olan Kırım’dır” diyerek başladığı konuşmasında, “Biz göç edenlerin torunlarıyız. 1944’te sürgün ve soykırım yaşayan çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti, bunu unutamayacağız.” dedi.

Kırım’ın 2014 yılında işgal edildiğini hatırlatan Gündoğdu, ak topraklar için çok gözyaşı döktüklerini vurguladı. Gündoğdu, son olarak Ukrayna’daki savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Kırım Tatarlarını işaret etti. Romanya’ya teşekkür eden Gündoğdu, “Romanya devleti hiçbir zaman azınlık olan Kırım Tatarlarına zulüm yapmadı, kardeş bir şekilde yaşadılar. 1908 yılında Kırım Tatarları için cami açtılar. Bunun için çok teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksandr Stefan Tinka, kürsüdeki konuşmasında katılımcılara teşekkür ederek, Kırım Tatarları ile Romanyalıların birlik içinde yaşadıklarına değindi. Konuşmasının sonunda Büyükelçi Tinka’ya plaket takdim edildi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, gönderdiği telgrafla katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Büyükşehir Başkan Vekili Hasan Ünal, kürsüdeki konuşmasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi adına katılımcılara teşekkür etti. Ünal, “Yaşanan savaşlar bugün acılara vesile oluyor. Bir daha olmamasını temenni ediyorum” dedi.

BÜYÜKELÇİ BODNAR, ETKİNLİĞE KIRIM VURGULU MESAJ GÖNDERDİ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, katılamadığı için üzüntüsünü bildirdiği programa video mesaj iletti. Büyükelçi mesajında, Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edildiğini belirtti. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne işaret eden Büyükelçi Bodnar, “İşgalciler (Rusya) yerli halk olan Kırım Tatarları dahil olmak üzere tüm vatandaşların hakkını ağır bir şekilde ihlal ediyor. 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’nde bilinçli bir Kırım Tatarı, Müslüman, Ukrayna vatanseveri olduğu ve işgali tanımadığı için işgalciler tarafından baskıya uğrayan ve Rus hapishanelerinde bulunan herkesi tanıdığımızı ve hatırladığımızı vurguluyorum.” dedi.

Ayrıca Büyükelçi Bodnar, Kırım Tatarlarının zorla Rus ordusuna alınmasını şiddetle kınadığını vurguladı. Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un Kırım Tatarı olduğuna işaret eden Büyükelçi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Yüzlerce Kırım Tatarı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarında tüm ulusla birlikte işgalcilere karşı zorlu bir mücadele veriyor. Birçok asker adalet mücadelesinde canlarını verdi. Onlara sonsuz şerefler olsun! Bunlarla birlikte, işgalcilere yenme ana hedefine ulaşmada halklarımızın birlik seviyesi, Ukrayna’nın tanınmış Kırım Tatar aktivisti ve devlet adamı Rüstem Umerov’un 2023 yılında Ukrayna Savunma Bakanı olarak göreve atanmasıyla simgelenmekte."

UKRAYNA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ, ÇOCUKLARA YENİ YIL HEDİYESİ DAĞITTI

Mesajın ardından Ukrayna Büyükelçiliği tarafından, Kırım Ailesi çocuklarına ve etkinliğe katılan çocuklara Ukrayna’dan gelen yeni yıl hediyeleri dağıtıldı.

“ESKİŞEHİR, KIRIM TATAR NÜFUSUNUN EN ÇOK OLDUĞU ŞEHİR”

Ardından Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt ise davetlileri selamlayarak konuşmasına başladı. Kurt; “Bugün birlikte olmanın yan yana olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Eskişehir, Kırım Tatarlarının Türkiye’de en çok yaşadığı illerin ilk sırasında yer alıyor. Burada birbirimizi severek, dayanışma içinde yaşıyoruz” dedi.

KIRIM TATAR SANATÇILAR, SAHNE PERFORMANSLARIYLA GECEYE RENK KATTI

Programda Kırım Ailesi, sahnedeki performanslarıyla seyircilerin beğenisi topladı. Gösterinin bitiminde Kırım Tatar halk müziği sanatçısı Gülizar Bekirova, “Yaşasın Milletimiz” isimli türküyü seslendirdi. Katılımcılar sanatçı Bekirova’ya alkışlarla eşlik etti.

Yoğun katılımın olduğu geceye ayrıca Kırım Tatar müzisyenler Rüstem Memed ve Mesut Girgin de renk kattı. Ünlü Kırım Tatar sanatçı Memed, çok sayıda Kırım türküsü seslendirdi. Memed, "Biz vatandan hiçbir zaman vazgeçmeyiz. Kırım, bir gün devlet olacak ve Kırım Tatarları ana vatanlarına kavuşacak. Kimse onu elimizden alamayacak" şeklinde konuştu.

RECEP ŞEN, KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYINI HATIRLATTI

Kırım Gelişim Vakfı İkinci Başkanı Recep Şen, Birlik ve Beraberlik Gecesi’nin 9 Aralık’ta yapılmasının önemine dikkat çekti. Şen, “9 Aralık 1917’de ilk defa Kırım Tatar Milli Kurultayı toplandı ve ilk defa Kırım Tatar Milli Marşı ‘Ant Etkenmen’ kabul edildi. Başta Numan Çelebicihan olmak üzere Kırım mücadelesinde yer alan herkese rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

DAVETLİLER KEYİFLİ ANLAR YAŞADI

Sanatçı Mesut Girgin’in şefliğini yaptığı Kırım Halk Korosu ilk konserini bugün icra edilen etkinlikte verdi. 18 kişilik koro ekibi, seyircilere keyifli anlar yaşattı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kırım Halk Korosu şefine çiçek takdim ederek koro ile birlikte toplu fotoğraf çekildi.

Sahnede ikinci kez yerini alan Kırım Ailesi çocukları, Kırım Tatar geleneksel dansları ve türküleriyle geceye renk kattı.

KIRIM TATAR TÜRKÜLERİYLE KEYİFLİ ANLAR YAŞANDI

Sanatçı Rüstem Memed, Ukrayna ile Kırım Tatar kültürünün birbirinin yakın olduğunu vurguladığı konuşmasının ardından Kırım Tatarca ve Ukraince türkü söyledi. Son olarak Kırım Ailesi çocuklarıyla birlikte söylediği “Sen Menim Bitmez Tükenmez Yırım, Vatanım Kırım, Milletim Kırım” sözlerini içeren türkü davetliler tarafından büyük beğeni topladı.  

Ardından Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Müsteşarı Denis Zolotarov’un eşi Olena Zolotaryova “Benim Kıyiv’im” isimli şarkıyı söyledi. Gece, sanatçı Mesut Girgin’in seslendirdiği şarkılarla sona erdi. Davetliler, programın sonunda eşleriyle birlikte dans etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.