SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şefika Gaspıralı doğumunun 138. yılında ABD'de konuşulacak

Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ABD Temsilciliği ile Kırım Türkleri Amerikan Birliği bünyesindeki İsmail Gaspıralı Okulu tarafından 19 Ekim 2024 tarihinde "Kadın Lideri Öncülerinden Şefika Gaspıralı" başlıklı tanıtım toplantısı gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şefika Gaspıralı doğumunun 138. yılında ABD'de konuşulacak

Kırım Tatar aydını, Tercüman gazetesinin kurucusu, Türk dünyasının abide şahsiyetlerinden biri olan fikir insanı İsmail Bey Gaspıralı'nın en büyük yardımcısı ve kızı, Türk kadın hareketinin öncüsü Şefika Gaspıralı, Kırım Tatarları başta olmak üzere tüm Türk dünyası sevdalıları tarafından anılıyor. Bu kapsamda doğumunun 138. yılında Şefika Gaspıralı dünya ülkelerinde tanıtılmaya devam ediyor. 

ŞEFİKA GASPIRALI ABD'DE TANITILACAK

Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ABD Temsilciliği ve Kırım Türkleri Amerikan Birliği bünyesindeki İsmail Gaspıralı Okulu tarafından "Kadın Lideri Öncülerinden Şefika Gaspıralı" başlıklı tanıtım programı düzenlenecek.  

ABD'nin New York kentindeki Kırım Türkleri Amerikan Birliğinde 19 Ekim 2024 tarihinde icra edilecek olan etkinlikte; Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ABD Temsilcisi Huriye Altan açılış konuşması gerçekleştirecek. Ardından Leyla Memetova "Şefika Gaspıarlı Kimdir?" sunumunu Kırım Tatarca, Esma Resulova ise İngilizce yapacak. Huriye Altan'ın “Women’s Rights, Activist and Politician” başlıklı İngilizce sunumunun ardından okulun öğrencileri şiir dinletisi gerçekleştirecek ve Kırım Tatar halk oyunları sergilenecek. 

Saat 15.00'te başlayacak olan program Altan'ın kapanış konuşmasıyla sona erecek.

289b6ae0 67f2 4b37 a51b d396abbde33e

ŞEFİKA GASPIRALI KİMDİR?

20. yüzyıl başlarında "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" diyerek Türk dünyasında kültürel ve siyasi uyanışın önderliğini yapan ve ebedileştiren ünlü gazeteci, eğitimci, politikacı ve reformcu İsmail Bey Gaspıralı'nın kızı, Türk kadınının millî ve medenî uyanışının önemli bir figürü olan Şefika Gaspıralı, 14 Ekim 1886’da Kırım’ın Bahçesaray şehrinde hayata gözlerini açtı.

Babası, bütün Türk milliyetçilerinin mutlaka tanıması gereken aydın ve Tercüman gazetesinin kurucusu İsmail Bey Gaspıralı, annesi ise Kazan Tatarlarının tanınmış Türkçü âilelerinden Akçura âilesine mensup Zühre Hanım’dır. Türkçülüğün önde gelen isimlerinden Yusuf Akçura da Şefika Hanım’ın dayısının oğludur. Şefika Hanım’ın hem anne hem de baba tarafı eğitime her zaman büyük önem verdi. Zühre Hanım, vefat ettiği 1903 senesine kadar matbuat işleriyle uğraşarak, dönemin sosyal ve siyasi meseleleriyle yakından ilgilenerek bu yönüyle kızına rol model oldu.

Şefika Gaspıralı okuma-yazmayı babasından öğrendi; daha sonra eğitimine babasının Kırım'daki Usûl-ü Cedit Mektebi'nde devam etti.

Annesinin vefatından sonra 17 yaşında evin sorumluluğunu üstlenen Şefika Gaspıralı, bir yandan da Tercüman gazetesinin yayınlarının yönetimi, yazışmaları ve Rusçadan çevirilerin yapılması, posta ve dağıtım işleri konularında babasının en önemli yardımcısı oldu. Şefika Hanım ilk yazısını 1903'de Tercüman'da yayımladı. 

Bu sıralarda Şefika Hanım, babasını sıkça ziyaret eden gençlerden Genceli Nesib Bey Yusufbeyli ile tanıştı. Siyasi konularda başlayan mektuplaşmalarının duygusal yakınlaşmaya dönüşmesiyle iki genç 1906 yılında evlendi.

Şefika Gaspıralı, 1906-1912 yılları arasında, dünyanın ilk kadınlara özel dergisi haftalık Âlem-I Nisvân dergisinin yönetimini üstlendi. Buradaki ilk yazısı da Kırım Tatar masalları ve folklorüne dairdi. Kadın hürriyeti, erkek-kadın eşitliği,  kadının her alanda eğitim ve çalışma hakkı gibi temel konularda tohumlar eken Şefika Gaspıralı, ayrıca 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı Başkanlık divanı üyesi ve iki dönem milletvekili oldu. Ayrıca Moskova’da gerçekleşen Bütün Rusya Müslümanları Birinci Kongresi’nde de yönetim kurulu üyeliğine seçildi ve Müslüman Türk kadınları içinde siyâsete giren ilk kadın oldu.

30 Nisan 1919’da Bolşeviklerin Kırım’ı işgal ettikten sonra Şefika Gaspıralı ailesi ile birlikte Bahçesaray’dan ayrılmak zorunda kalarak Bakü’ye geldi. Burada, Azerbaycan Halk Eğitim Bakanlığına bağlı çocuk okullarında eğitim verecek eğitimcileri yetiştirmek gâyesiyle kurslar açtı. Bolşevikler Bakü’yü de işgal edip kocası Nesip Yusufbeyli’yi şehit edince, Şefika Gaspıralı bağımsız tek Türk devleti olan Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldı. Kırım’da ve bütün Türk coğrafyasında kadınların lideri olan Şefika Hanım, Türkiye’de maddî sıkıntılar çekti; dikiş dikerek, hastânede, yetimhânelerde, Kızılay’da çalışarak hayatını idâme ettirdi. Yaşadığı sıkıntılara rağmen siyasi faaliyetlerden geri durmayan Şefika Hanım, 1930’da Kırım Kadınlar Cemiyeti’ni kurdu. Bu cemiyeti kurarak, Kırım’da yaşayan Türklerin çektiği zulmü bütün dünya kamuoyuna duyurmak istedi.

35 yaşında geldiği Türkiye'de 54 yıl yaşan Şefika Gaspıralı uzun yıllar Kızılay'a hizmet etti. Ayrıca Kırım Dergisi, Emel Dergisi için yazılar yazdı. Şefika Gaspıralı kendi hayatı ile birlikte Rusya'daki Türk Kadın Hareketi'ni bir kitap haline getirmeyi planlıyordu. Bu konuda elinde bulunan belgeleri Necip Hablemitoğlu ve Şengül Hablemitoğlu'na verdi. Bu çalışma daha sonra "Şefika Gaspiralı ve Rusya'da Türk Kadın Hareketi (1893-1920)" ismiyle yayımlandı.

31 Ağustos 1975 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybeden Şefika Gaspıralı Zincirlikuyu Asri Mezarlığına defnedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.