SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara’da "Geçmişten Günümüze Kırım Türkleri" konferansı düzenlendi

Ankara Gazi Üniversitesi’nde "Geçmişten Günümüze Kırım Türkleri" konferansı düzenlendi. Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, konferansın konuşmacısı olarak yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2023 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2023 19:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara’da "Geçmişten Günümüze Kırım Türkleri" konferansı düzenlendi

Türkiye’nin başkenti Ankara’daki Gazi Üniversitesi’nde bugün Türk Kadını ve Kültür Topluluğu tarafından "Geçmişten Günümüze Kırım Türkleri" konferansı düzenlendi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin'in konuşmacı olduğu konferansta; Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kayak, öğretim üyeleri, öğrenciler ve katılımcılar yer aldı. Program, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Suat Kayak, Kırım Tatarlarının geçmişine ve Kırım Tatarlarının milli lideri Abdülcemil Mustafa Kırımoğlu’nun hatıralarına değindi.

"KIRIM TATARLARI ARASINDAKİ BAĞ HİÇ KOPMADI"

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin konuşmasına anavatanlarından sürgün edilen Kırım Tatarlarının kültürel varlıklarını nasıl koruduğunu anlatarak başladı. Kırım Tatarlarının göç ile sürgün gibi zor şartlar altında var olma mücadelesine ve çeşitli yerlerdeki Kırım Tatarlarının aralarındaki kültürel bağa değinen Şahin, “Kırım Tatarları sürgün hayatı boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde dağılmış olsa da aralarındaki kültürel bağ hiç bir zaman kopmadı" ifadelerini kullandı.

KIRIM TATARLARININ ANAVATANLARINDAN SÜRGÜN EDİLİŞİ ANLATILDI

Kırım Tatarlarının, Stalin rejimi tarafından sözde "Almanlarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle" sürgün edildiğini anımsatan Şahin, “1944 yılında bütün halkımızı sürgüne gönderdiler. Buradaki amaç; kendilerine karşı direnç gösterebilecek toplulukları sürmek. Sürülen insanların yüzde 46'sı sürgün anında ve sürgünden sonra vefat etmişti. Daha sonra Kırım Tatarları, sürgün yerlerinde teşkilatlanmaya, ayağa kalkmaya başladı. Bir oldular. Aralarındaki bağı hiç koparmadılar” dedi.

2014'TE TEKRAR BAŞLAYAN SÜRGÜN...

Şahin, 2014’te Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesine dikkat çekerek, “2014’ten önce Kırım Tatarları tarihte hiç görülmemiş bir şekilde birlik beraberlik içinde olmuşlar idi. Kendi milli kütüphanelerimizi, üniversitelerimizi ve kurultaylarımızı kurduk. Kırım Tatarları, ekonomik açıdan güçlenmişti. Ancak 2014 yılına gelindiğinde ise Rusya’nın uyduruk bahanesiyle topraklarımız tekrar işgal edildi” ifadelerini kullandı.

"TÜRK DÜNYASININ ORTAK KAVRAM ÜRETMESİ GEREKİYOR"

Türk dünyasının, ortak kavramlar ve terimler üreterek kullanması gerektiğini vurgulan Şahin, "Biz Kırım'da azınlık değiliz. Nüfusumuz az olabilir ama biz oranın yerli ve köklü halkıyız. Bizim talebimiz topraklarımızın özgürlüğüdür. O sebepten bizler siyasi terimler kullanırken dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela Doğu Türkistan’dan haberdar değiliz. Orada neler oluyor bilmiyoruz. Kaşgarlı Mahmut diyoruz ama neler yapmış bilmiyoruz. Türkçenin sözlüğünün yazıldığı bir yeri kültür hafızamızda canlandıramıyoruz. Turfan’dan diyoruz ama neresi olduğunu bilmiyoruz" ifadelerine dikkat çekti.


Program, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kayak'ın Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin'e plaket takdimi ile sona erdi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.