SON DAKİKA
Hava Durumu

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü için kritik Büyükelçi zirvesi

Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisi Vasıl Zvarıç, Letonya'nın Varşova Büyükelçisi Juris Poikans ve DQTK İcra Komitesi Polonya Üyesi Nedim Useinov, 30 Nisan 2024 tarihinde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü için kritik Büyükelçi zirvesi

Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisi Vasıl Zvarıç, Letonya'nın Varşova Büyükelçisi Juris Poikans ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) İcra Komitesi Polonya Üyesi Nedim Useinov, Polonya'da görüşme gerçekleştirdi.

Ukrayna'nın Varşova Büyükelçiliği tarafından açıklanan görüşmede, Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944 tarihinde maruz kaldığı sürgün ve soykırımın 80. yılında gerçekleştirilecek anma programının hazırlıkları ele alındı.

Büyükelçiliğin görüşmeye ilişkin olarak gerçekleştirdiği paylaşımda ayrıca, Sovyetler Birliği tarafından Kırım Tatarlarına karşı uygulanan sürgünün, Letonya, Litvanya ve Kanada parlamentoları tarafından soykırım olarak kabul edildiği anımsatıldı.

ÇUBAROV'DAN TEŞEKKÜR

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve DQTK Başkanı Refat Çubarov, 30 Nisan'da Ukrayna'nın Varşova Büyükelçiliğinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada büyükelçilere katılımları ve iş birliği dolaysıyla teşekkür etti.

SSCB rejimi tarafından 18 Mayıs 1944 tarihinde işlenen Kırım Tatar soykırımının kurbanlarını anmanın, 10 yıldır devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı bağlamında özellikle önemli olduğunu belirten Çubarov, "1932-1933 yıllarında Holodomor (Ukrayna ulusunun soykırımı) ve Mayıs 1944'te Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı suçlarını işleyen suçlular, cezalandırılmaktan kaçınmayı başardılar. Rusya'nın 2014'ten bu yana Ukrayna ve Kırım Tatar halklarına karşı işlediği yeni suçlar, cezasız kalan kötülüğün daha da büyük ölçekte geri dönme eğiliminde olduğunu doğrulamaktadır. Şimdi daha akıllı olmalıyız. Rus düşmana merhamet yok." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.