SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'dan Aydar Gaynullin ve arkadaşları geçti...

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2024 16:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 16:05

Ünlü Alman aydını Martin Luther (1483-1546) "Müzik dünyaya hükmeder." demiştir. Gerçekten de silahsız, savaşsız, zorbalığa mahal bırakmadan insanları birleştiren, gönüllerde taht kuran bir sanat dalıdır müzik. 31 Mayıs 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Sezon Kapanış Konseri gerçekleşti. Kapanış Özel Programı’nın misafir sanatçıları Aydar Gaynullin ve arkadaşlarıydı.

200 yıllık geçmişi olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhuriyet’in ilânına kadar “Musika-i Hümayun” adını taşımış ve İstanbul’da faaliyet göstermiştir. Orkestra, 6 Nisan 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmış, yepyeni bir anlayışla halkın kültür ve sanat düzeyini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren öncü bir sanat kurumu niteliğini kazanmış, orkestranın adı Riyaseti Cumhur Filarmoni Orkestrası olarak değiştirilmiştir. 1957 yılından sonra uluslararası platformda da adını duyuran Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, başta Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya, İtalya, Fransa, İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, İspanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Macaristan gibi önemli Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, İran, Irak, Katar, Güney Kore, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti gibi birçok ülkede konser vermiştir. Dünya çapında tanınmış orkestra şefleri ve sanatçılarla çalışmıştır.

31 Mayıs tarihindeki Sezon Kapanış Konseri’nin sanatçısı Kazan Tatar kökenli akordiyon ustası Aydar Gaynullin idi. Müzik otoriteleri tarafından müzikal bir dahi ve yetenekli bir sanatçı olarak değerlendirilen Aydar Gaynullin, Doğu Avrupalı kromatik tuşlu akordiyon ile Bach’ın Toccata, Piazzola’nın tangolarını, popüler Çardaş melodilerini, Queen’in “We will rock you” şarkılarını ustalıkla icra etmektedir. Aydar Gaynullin, klasik müzik, tango, caz, etno-folk, rock ve deneysel müzik tarzlarını icra etmenin yanı sıra kendisi de besteler yapmakta ve uluslararası projelerde yer almaktadır. Andrei Ledenjov, Prof. Fridrich Lips gibi ünlü isimlerle çalışan Aydar Gaynullin başarılı çalışmalarından dolayı birçok ödül kazanmıştır. Ayrıca bestelediği film müzikleri; Venedik, Moskova ve New York festivallerinde ödüller almıştır. Orkestranın şefliğini yapan dünyaca ünlü trompet ustası Vladislav Lavrik, bansuri, balaban ve ney sanatçısı Pavel Novikov, perküsyon sanatçısı Sergey Shamov, gitarist Aleksey Wagnet Sezon Kapanış Özel Programında Aydar Gaynullin’in arkadaşları olarak nitelendirilen sanatçılardır. Kapalı gişe olarak gerçekleşen bu konserden hem seyirci hem de sanatçılar memnun kalmıştır. Aydar Gaynullin konser sonrası yaptığı yazılı açıklamasında, Çoktandır beklenen Ankara konserimiz sona erdi. CSO sanatçılarıyla birlikte gerçekleştirdiğimiz konserde sıcakkanlı Türk seyircisini etkileyebildiğimiz için arkadaşlarıma müteşekkirim. 2023-2024 Sezon Kapanış Konserinde yer almak benim için büyük bir onurdu. Bu bağlamda CSO ile konser yapan ilk Tatar müzisyen ve Tataristan temsilcisi oldum.” ifadelerini kullandı.

“Aydar Gaynullin ve Arkadaşları” konserini duyunca ben de heyecanlandım. Ne de olsa millettaşım, bir de akordiyon sanatçısı. Bu iki etken bir araya geldikten sonra memleket özlemi çeken benim gibi insanlar için bulunmaz bir fırsattı. Bu fırsatı kaçıramazdım. Kazan Tatar Türkçesinde “garmun”, “bayan”, “talyan garmun” şeklinde adlandırılan bu çalgı Kazan Tatarlarının millî çalgılarından birisidir. Küçüklüğümüzden itibaren kulaklarımızın aşina olduğu bu çalgının her tuşuna basıldığında kalplerde özlem, gözlerde hasret oluşuyor. Kalplere dokunan ezgiler bir nebze olsun vatan özlemini gideriyor, kendini evinde gibi hissetmene neden oluyor. Onun için millî çalgımız olan garmun ustası Aydar Gaynullin’in konserine büyük bir heyecanla gittim. Konser programında Tatar türküsü “Kübelek”in (Kelebek) olması ayrıca önemliydi. “Kübelek” memleket özlemi ile yanıp tutuşan benim gibi Kazan Tatarlarını hasretini çektiğimiz uzak diyardaki vatanımıza götürdü. Konserin başında kendini Kazan Tatarı olarak tanıtan Aydar Gaynullin, konserin 2. bölümünde Kazan Tatar Türklerinin millî kıyafeti ile çıkması bizleri onurlandırdı. Başında Kazan Tatarlarının millî şapkası Tübetey ve üzerindeki millî köstüm Aydar Gaynullin’in milletine ve millî değerlere sahip çıkması, nereden geldiğini kim olduğunu bilmesi ayrı bir öneme sahipti. Malum bazıları belli bir yere geldikten sonra ne milletini ne de anne babasını tanır, ancak Aydar Gaynullin bu insanların aksine dünyaca ünlü bir müzisyen olmasına rağmen millî değerlere sahip çıkmaktadır. “Aydar Gaynullin akordiyon çaldı.” dersem sıradan olur, “Sanatçı akordiyon konuşturdu.” dersek yerinde bir tabir olur.

Konser bitiminde seyirciler sanatçıları ayakta alkışladı. Millettaşımız Aydar Gaynullin ile gururlandım. Konser sonrası yanına gidip Tatarca selamlaştığımda “Burada Tatarlar da mı var?” diye sordu. Aydar Gaynullin gibi millî şuurlu sanatçılarımız var olduğu müddetçe Kazan Tatar Türkleri yaşayacak ve dünyada kendilerinden söz ettirecektir. Yolun da bahtın da açık olsun Aydar Gaynullin! Başarılarınla bizleri gururlandırmaya devam et! Aydar Gaynullin ve arkadaşları müzikleriyle Ankara’ya hükmetti, ilerde dünyaya hükmetmeleri dileğiyle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.