SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy savaş için son tarih verdi!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının en geç 2025 yılında sona ermesi gerektiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy savaş için son tarih verdi!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'nin üçüncü toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesi çağrısında bulunurken, Rusya'nın Ukrayna'daki topyekûn işgal girişiminin ve saldırılarının en geç 2025 yılında sona ermesi gerektiğini açıkladı.

"SAVAŞ ALANINDAKİ DURUM BİR FIRSAT YARATIYOR"

Dubrovnik'te düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi esnasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Zelenskıy, "Savaş alanındaki durum bu seçimi yapmak için bir fırsat yaratıyor. Savaşı en geç 2025 yılında sona erdirmek için kararlı bir eylem seçimi ve Başkan Biden'ın liderliğine güveniyoruz. Avrupa'ya güvenlik ve barış getirmek için İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın güçlü ve akıllıca adımlarına güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

Zelenskıy, "Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesinin ve gelecekte Ukrayna'nın üyeliğinin dünya barışı için gerçek bir adım olacağını" da dile getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ziyareti sırasında ayrıca Hırvatistan ile özellikle insani yardım, mayın temizleme ve Hırvatistan'ın 1991-95 savaşından edindiği savaş suçları kovuşturması deneyimi konusunda daha fazla iş birliği yapılmasına ilişkin bir anlaşma da imzaladı.

"ÖZGÜR UKRAYNA OLMADAN ÖZGÜR AVRUPA OLAMAZ"

Zirveye, ev sahibi Hırvatistan'ın dışında Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya'dan devlet ve hükûmet başkanları ile dışişleri bakanları katıldı. Türkiye'yi zirvede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti.

Zirve'nin sonunda katılımcılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınayan ve Zelenskıy'ın barış çabalarını, Ukrayna'nın NATO üyeliğini ve savaştan sonra yeniden yapılanmasını destekleyen bir deklarasyon kabul etti. Ortak deklarasyonda, "Özgür, barışçıl ve müreffeh bir Ukrayna olmadan özgür, barışçıl ve müreffeh bir Avrupa olamaz" denildi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın NATO ittifakına katılması halinde "Ukrayna'da barışın sağlanmasının imkansız" olacağı tehdidinde bulundu.

UKRAYNA'NIN ZAFER PLANI

Henüz detayları verilmeyen ve Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından oluşturulan Zafer Planı; "Güvenlik", "Jeopolitik konum", "Askerî destek", "Ekonomik destek" ve "Batı'dan gelen silahlara uygulanan sınırlamasına kaldırılması veya Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma izni" maddelerini içeriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.