SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Ruslar, kasıtlı olarak tahıl ticareti altyapısını hedef aldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya'nın kasıtlı olarak Ukrayna'nın tahıl ticareti altyapısını hedef aldığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 09:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2023 09:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Ruslar, kasıtlı olarak tahıl ticareti altyapısını hedef aldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya'nın, tahıl ticaretinde önemli bir role sahip olan Odesa Limanı'nı kasıtlı olarak hedef aldığını bildirdi. Dün gerçekleşen Odesa Limanı saldırısı hakkında açıklama yapan Zelenskıy, işgalci Rusya'nın Ukrayna'da oluşturduğu yıkımı vurguladı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, işgalci Rus birliklerinin dün gece saatlerinde Odesa, Jıtomir ve diğer bölgelere yönelik saldırılarına ilişkin toplantı düzenlediğini belirtti.

"RUS FÜZESİ GÜVENLİ HAYAT İSTEYEN HERKES İÇİN BİR DARBEDİR"

Zelenskıy  düzenlediği toplantıda saldırılarla ilgili yetkililerden bilgi aldığını kaydederek, "Rus teröristler kasıtlı olarak tahıl ticareti altyapısını hedef aldı ve her Rus füzesi sadece Ukrayna için değil dünyada normal ve güvenli hayat isteyen herkes için bir darbedir" ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY, ASKERLERE TALİMAT VERDİ

Cumhurbaşkanı Zelenskıy ayrıca, "Askerlere, insanların ve liman altyapılarının korunmasını güçlendirme talimatı verdim. Dışişleri Bakanlığına da terörist devlet üzerindeki baskının artırılması ve Ukrayna tahılının normal ihracatının sürdürülmesi için ortaklarla temasların yoğunlaştırılması talimatı verdim" dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamadı. İhracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Türkiye, Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu.

O tarihten bu yana her 120 günde bir uzatılan tahıl koridoru girişimi, 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya Federasyonu tarafından durduruldu. Anlaşmadan tek taraflı çekildiğini belirten Rusya, güya şartların yerine getirilmediğini ileri sürdü. Savaş suçlusu Rusya, bu kararı ile dünyadaki açlık sorununu daha da belirgin hale getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.