SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: NATO yolunda Ukrayna için güvenlik temeli oluşturduk

NATO'nun Vilnius Zirvesi'ne katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, zirvede olumlu sonuçlar alındığını belirterek, "Bağımsızlıktan bu yana ilk kez NATO yolunda Ukrayna için bir güvenlik temeli oluşturduk" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2023 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2023 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: NATO yolunda Ukrayna için güvenlik temeli oluşturduk

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'ne katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, zirve kapsamında Ukrayna'nın işgalci Rusya'ya karşı ciddi başarılar elde ettiğini vurguladı. Zelenskıy, Ukrayna'ya G-7 ülkeleri tarafından verilen güvenlik garantileri konusundaki teminatın önemine dikkat çekti.

G-7 ÜLKELERİNDEN UKRAYNA'YA DESTEK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 13 Temmuz 2023 tarihinde konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bağımsızlıktan bu yana ilk kez NATO yolunda Ukrayna için bir güvenlik temeli oluşturduk. Bunlar, dünyanın önde gelen 7 demokrasisi tarafından teyit edilen somut güvenlik garantileridir" ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın daha önce hiç böyle bir güvenlik temelinin olmadığına dikkat çeken Zelenskıy, “Bu temel üzerine en güçlü ülkelerle ikili güvenlik anlaşmalarından oluşan yeni ve yasal olarak bağlayıcı bir mimari inşa edeceğiz" dedi.

"EŞİTLER ARASINDA EŞİT OLMAK"

Ayrıca Zelenskıy, “Ukrayna NATO’da yer alacak. İlk kez sadece müttefikler değil aynı zamanda İttifak'taki önemli bir çoğunluk da bunu şiddetle destekliyor. Daha önce hiçbir NATO ülkesinden Ukrayna için ‘eşitler arasında eşitsiniz’ sözleri gerçekten anlamlı gelmemişti. Şimdi herkes bunun bir gerçek olduğunu anlıyor. Eşitler arasında eşit olmak. Zaferimizle ve NATO’ya katılmamızla bu gerçeği bir kez daha teyit edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

G-7'DEN UKRAYNA'YA UZUN VADELİ ASKERİ DESTEK TEMİNATI

Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi'ne katılan G-7 ülkelerinin devlet ve hükumet başkanları, Ukrayna'nın işgalci Rusya ile mücadelesine destek amacıyla uzun vadeli askeri destek sağlama sözü verdi. Ayrıca Ukrayna'ya uzun vadeli güvenlik garantileri öngören bir ortak deklarasyon yayımlayan G-7 ülkeleri, Ukrayna'nın hava ve deniz kuvvetlerinin modern silahlarla destekleneceğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.