SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Biden, Ukrayna için daha önemli kararlar almalı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), ABD Başkanı Joe Biden'ın görevi sona ermeden önce Ukrayna için önemli kararlar almasını beklediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Biden, Ukrayna için daha önemli kararlar almalı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 20 Eylül 2024 tarihinde Interfax- Ukrayna'nın bildirdiğine göre, gazetecilere özel bir toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Zelenskıy, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın görevi sonra ermeden Ukrayna'yı daha güçlü hale getirmek ve bağımsızlığını korumak için önemli kararlar alabileceğine inandığını ifade etti.

Biden'ın kararının birçok faktöre bağlı olduğunu özellikle Ukrayna'nın argümanlarına açık olup olmadığına dikkat çeken Zelenskıy,  “Bunun  tarihi bir görev olduğuna inanıyorum, en azından Ukrayna perspektifinden. Çünkü onun kendi hayatı ve kendi siyasi kariyeri var. Onun için en önemli olan şey hakkında konuşamam. Sadece bu savaşın perspektifinden konuşuyorum.” dedi.

Ayrıca Zelenskıy Ukrayna'nın Zafer Planı ile ilgili olarak ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan adayı Kamala Harris'in fikrini duymak istediğini belirtti.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'I KURTARMA PLANI

Gazetecilerin Rus işgali altındaki Kırım'ın kurtarılmasına yönelik herhangi bir plan olup olmadığına ilişkin sorusuna ise Zelenskıy "Kırım'ın izole edilmesine yönelik bazı süreçler yaşanıyor. Ayrı bir operasyon var, bunun bir parçası da Rus filosunun Karadeniz'deki gruplaşmasının imhasıydı." şeklinde cevap verdi. 

ZAFER PLANININ ÜÇ MADDESİ HAZIR!

Zelenskıy, Rusya ile her türlü formatta görüşmenin başlangıcı ve temeli olacak bir plan üzerinde aktif olarak çalıştıklarını ve planın üç maddesinin hazır olduğunu aktardı. Toplantıların çevrim içi olarak gerçekleştirildiği ve hem çevrim içi hem de şahsen daha fazlası olacağını kaydeden Zelenskıy sözlerine şu şekilde devam etti:

 “Rusya'yı İkinci Barış Zirvesi'nde görmeye hazır olduğumuzu söyledik, çünkü en yakınlarımız da dahil olmak üzere, bizim tarafımızda olan ve her zaman Rus saldırganlığına karşı olan tüm müttefiklerimiz, Rusya'nın ikinci zirvede olması gerektiğini söyledi. Çünkü taraflardan biri olmadan savaşın sonu gelemez. Kasım ayının başlarında söylediğimiz gibi, tüm plan hazır olacak. Bu, Rusya ile herhangi bir formatta görüşmenin başlangıcı ve temeli olacak. Herhangi bir formatta, temsilcilerinden herhangi biriyle, çünkü bir plan ve gösterilecek bir şey olacak. Eğer bundan hoşlanmazlarsa, ayrıntılara tepkileri açık olacak ve sadece 'biz hiçbir şey istemiyoruz ve savaşa devam edeceğiz' demeyecekler."

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD’ye 79'uncusu gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sebebiyle ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ziyaret kapsamında 26 Eylül 2024 tarihinde ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşecek. Zelenskıy'ın iki yetkiliyle de Zafer Planı hakkında görüşmesi bekleniyor.

ZAFER PLANI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, henüz basına açıklamadığı ancak 5 maddeden oluştuğunu belirttiği Zafer Planı'nı ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde sunacak.

Henüz detay verilmeyen plan; "Güvenlik", "Jeopolitik konum", "Askerî destek", "Ekonomik destek" ve "Batı'dan gelen silahlara uygulanan sınırlamasına kaldırılması veya Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma izni" maddelerini içeriyor.

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ

Ukrayna Barış Zirvesi, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Zirve, 101 ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla yapılmıştı. İsviçre'de tertip edilen zirvenin ardından sonuç bildirisi yayımlanmıştı. Zirveye katılım sağlayan çok sayıda ülke gıda güvenliği, enerji ve nükleer güvenliği ile savaş esirleri konusundaki karar doğrultusunda mutabık kalmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.