SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy, ABD'li yetkililer ile Ukrayna'ya savunma desteği ve ortak silah üretimini görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Davos ziyareti kapsamında ABD'li yetkililer ile bir araya geldi. Görüşmede, Ukrayna'ya desteğin önemi vurgulandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy, ABD'li yetkililer ile Ukrayna'ya savunma desteği ve ortak silah üretimini görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu kapsamında bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştü.

UKRAYNA, YABANCI ASKERİ VE MALİ YARDIMLARA OLAN BAĞIMLILIĞINI AZALTACAK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Blinken ile bir araya gelerek ABD'ye, Başkan Biden'a, Kongre'ye ve Amerikan halkına Ukrayna'yı destekleme konusundaki sarsılmaz destekleri ve liderlikleri için teşekkür ettim" ifadelerini kullandı.

Görüşmede Blinken ve Sullivan'a savaş alanındaki mevcut durum, Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin bu yıl yerine getirmesi gereken temel görevler ve bunları yerine getirmek için gerekli araçlar hakkında bilgi veren Zelenskıy, görüşmeye ilişkin değerlendirmesinde "Ülkemiz için elzem olan ABD desteğinin devam edeceğine inanıyoruz." cümlelerine yer verdi.

Hava savunması ve uzun menzilli silahlar başta olmak üzere Ukrayna ve ABD arasındaki savunma işbirliğinin ilerletilmesi konusunun da ele alındığı görüşme için Zelenskıy, "Başta savunma üretimi olmak üzere Ukrayna'da uluslararası yatırımı artırmanın yollarını ele aldık ve daha fazla savunma işbirliği ve ortak üretimin Ukrayna'nın kendine güvenini artırırken yabancı askeri ve mali yardımlara olan bağımlılığını azaltacağını vurguladık." dedi.

DAVOS'TA DÜNYA EKONOMİK FORUMU BAŞLADI

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 1971 yılında İsviçreli-Alman bir ekonomist ve profesör olan Klaus Schwab tarafından siyasi, sosyal ve ekonomik konularda küresel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kuruldu. Merkezi Cenevre yakınlarında bulunan ve kar amacı gütmeyen bu uluslararası kuruluşun amacı, kamu ve özel sektörleri bir araya getirerek küresel sorunlara çözüm bulmak için beyin fırtınası yapmak. Davos kasabası ise WEF'in elli yıl önceki ilk toplantısına ev sahipliği yapmasıyla birlikte, her sene, yıllık toplantının merkezi haline geldi. Hatta Dünya Ekonomik Forumu bile Davos adıyla anılmaya başlandı. Zirvede gündemin ana başlıkları arasında Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ve Ukrayna'ya dünya ülkelerinin desteği yer alıyor.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.