SON DAKİKA
Hava Durumu

Umerov açıkladı: Ukrayna, dondurulan Rus varlıklarını nerede kullanacak?

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Vaşington’da gerçekleştirdikleri görüşmede dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna'da kullanılma sürecini ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Umerov açıkladı: Ukrayna, dondurulan Rus varlıklarını nerede kullanacak?

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Vaşington’da görüştü. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde topyekûn saldırılarını ve işgal girişimini başlatması sonrasında Avrupa Birliği ülkelerinde dondurulan Rus varlıkları ele alındı.

"BU FONLAR UKRAYNA'NIN SAVUNMA İHTİYAÇLARINA YÖNLENDİRİLECEK"

Bakan Umerov, resmi sosyal medya hesabından görüşmeye sonrasında, “Öncelikle Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen karların kullanılması konusunda AB'ye verdiği önemli karardan dolayı teşekkür ederim. 21 Mayıs 2024 tarihinde AB Konseyi, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından yüzde 90'ın Avrupa Barış Tesisi'nin bir parçası olan Ukrayna Yardım Fonu'na yönlendirme kararı aldı. Bu fonlar Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarına yönlendirilecek.” açıklamasında bulundu.

İLK FAİZ DİLİMİ ÜÇ ALANDA HARCANACAK

Umerov, toplam faiz miktarının yıllık 2,5-3 milyar avro olacağı açıklandı. Ayrıca Ağustos 2024’te faizin 1,4-1,5 milyar avroluk dilimi ilk defa kullanıma sunulacağını belirtti.

İlk dilimin, mühimmat, hava savunması ve Ukraynalı üreticilere destek olmak üzere 3 alanda harcanacağını açıklayan Rüstem Umerov, AB destekli malların Ukrayna’ya 2024 yılının sonuna kadar teslim edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Bakan açıklamasının sonunda ayrıca “Bu kararlar savunma kapasitemizi güçlendirmek ve Ukraynalı üreticilere destek olmak için son derece önemlidir. Bu kritik zamanda Ukrayna'ya destek ve dayanışması için AB'ye teşekkür ederiz. Zafer için hep birlikte!” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.