SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı savaş esiri Rus esaretinde hayatını kaybetti

Rus işgal güçleri tarafından 2022 yılının ilkbahar aylarında Mariupol’de esir alınan Ukraynalı asker Oleksand İşçenko alıkonulduğu tutukevinde vefat etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2024 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2024 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı savaş esiri Rus esaretinde hayatını kaybetti

İki yılı aşkın süredir Rusya tarafından esir tutulan Ukraynalı asker Oleksand İşçenko (Oleksandr Ishchenko), Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki tutukevinde hayatını kaybetti. 

Rusya hukuksuz bir şekilde Ukraynalı savaş esirleri yargılıyor. Bugün Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölgesi Askeri Mahkemesinde yapılan duruşmada Ukraynalı savaş esiri Oleksand İşçenko’nun tutukevinde vefat ettiği öğrenildi. Tutukevi henüz mahkemeye savaş esirinin ölümünü doğrulayan belgeleri sunmadığı için İşçenko’nun kesin ölüm tarihi ve nedeni bilinmiyor.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞ ESİRLERİNİ YARGILIYOR

Mariupol'de yaşayan ve denizci olarak çalışan Oleksandr İşçenko, 17 Şubat 2022'de seferden dönmüştü. Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat 2022'de gönüllü olarak askere yazıldı ve Azov Taburunda şoför olarak görev yapmaya başladı. İşçenko 2022 yılının ilkbahar aylarında Mariupol’de Rus işgal güçleri tarafından esir alındı. Oleksandr İşçenko'nun esir tutulduğunu, ailesi Rus televizyonunda çıkan haberlerden öğrendi. Aileye savaş esiriyle iletişim kurmasına izin verilmedi. Bir yıl Donetsk'teki tutukevinde alıkonulan İşçenko, daha sonra Rusya'nın Rostov-na-Donu kentine sevk edildi.

Rus savcılığı, Oleksandr İşçenko'ya “terör örgütünün faaliyetlerine katılma” ve “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunma” suçlamalarını yönlendirmişti.

Rusya’da şu an, Azov Taburu ile bağlantılı oldukları bahanesiyle 24 Ukrayna vatandaşı yargılanıyor. Bu kişiler farklı dönemlerde Azov Taburunda görev yaptı. Bu kişilerden bazıları, Rusya Ukrayna’ya karşı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden önce askerlikten istifa etmişti. Dava çerçevesinde 9 kadın da yargılanıyor. Kadınların taburda çoğu aşçı olarak çalışıyordu.

Memorial İnsan Hakları Örgütü, Ukrayna savaş esirlerine yönlendirilen suçlamaların asılsız olduğunu belirterek ilgili dava çerçevesinde yargılanan Ukrayna vatandaşlarını siyasi tutsak olarak tanıdı.

RUSYA UKRAYNALI SAVAŞ ESİRLERİNE İŞKENCE UYGULUYOR

Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takasları sonucu serbest bırakılan Ukrayna savaş esirlerinin hepsi Rus yetkililerin, Ukraynalı savaş esirlerine işkence uyguladığını bildiriyor. Ukraynalı eski esirler, Rus subay ve gardiyanlar tarafından, dayak ve elektrik şoku, cinsel işkence, aç bırakılma da dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik saldırıya maruz bırakıldığını anlatıyor.

ESARETTEN KURTULAN UKRAYNALI ASKERLERİN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, 25 Haziran 2024 tarihinde esir değişimi kapsamında Rus esaretinden kurtulan 90 Ukraynalı askerden birkaçının görüntülerini paylaşarak, Rus yetkililerin esir alınan Ukraynalı askerlere uyguladığı işkencelerin kanıtları ortaya koyuldu. Ukraynalı askerlerin çok fazla kilo kaybına uğradığı ve bacaklarında işkence izlerinin olduğu görüldü. Büyükelçilik, Ukraynalı askerlerin fotoğraflarına ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:

25 Haziran'da Ukrayna, 90 savaş esirini vatanlarına geri getirdi. Her esir değişimi Ukrayna için büyük bir rahatlama kaynağı oluyor. Aynı zamanda korkunç bir acıdır çünkü yüzlerce, binlerce savunucu ve sivil esaret altında tutulmakta, acı, açlık, insanlık dışı koşullar ve işkenceye maruz kalmaktadır. Her bir esir değişimi bizim için gerçek bir zaferdir ve Ukrayna, Rus esaretinden son Ukraynalı çıkana kadar durmayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.