SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı asker Rusya'da gördüğü vahşi işkencelerden dolayı konuşma yetisini kaybetti

Yaklaşık olarak 2 yıldır Rusya tarafından esir tutulan 22 yaşındaki Ukraynalı asker, Rus askerlerin uyguladığı acımasız işkenceler sonucu konuşma yetisini kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı asker Rusya'da gördüğü vahşi işkencelerden dolayı konuşma yetisini kaybetti

İşgalci Rusya, uluslararası hukuku ihlal ederek esir aldığı Ukraynalı askerlere acımasız işkenceler uyguluyor. Esir takası sonucu Ukrayna’ya iade edilen 22 yaşındaki Ukraynalı asker Yuriy Gulçuk Rus esaretinde gördüğü işkenceler sonucu konuşma yetisini kaybetti.

Mariupol’ü savunan 36. Ayrı Deniz Piyade Tugayı askeri 22 yaşındaki Yuriy Gulçuk, Nisan 2022’de esir düştü. Acımasız işkenceye maruz kaldığı iki yılı aşkın esaretin ardından Gulçuk, konuşma ve duygularını ifade etme yetisini kaybetti.

Ukraynalı askerin annesi Milana Kompaniyets ilk başta oğlunun hayatta olup olmadığını bilmiyordu. Ocak 2024'te gerçekleşen esir takası sırasında Yury Gulçuk ile aynı hücrede bulunan Ukraynalı askerler serbest bırakıldı ve anneye oğlu hakkında bazı bilgiler ulaştırdı.

Rus esaretinden kurtarılan askerler, Çulçuk’un "Doktor Kötülük" adlı bir Rus gardiyan tarafından işkence edildiğini anlattı. Ruslar, işkenceye tepki vermediği için yakalanan Ukraynalı genç askere karşı ek güç kullandı ve özellikle acımasız işkenceye maruz bıraktı. Gördüğü işkence nedeniyle genç asker tamamen konuşma ve duygusal tepki gösterme yetisini kaybetti.

14 Eylül 2024'te gerçekleşen esir takası sonucu Yury Gulçuk serbest bırakıldı. Ancak askerin annesi ile bir araya gelmesinden sonra bile durumu düzelmedi. Annesini gören asker hiçbir şekilde tepki vermedi ve annesi ona sarılırken sessiz kaldı.

UKRAYNALI ESİRLERİN NEREDEYSE TAMAMINA İŞKENCE GÖRÜYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Daniel Bell, Ağustos 2022'de yaptığı açıklamada Rusya’nın esir aldığı Ukrayna vatandaşlarının neredeyse tamamına işkence uyguladığını aktararak Rus esaretinde işkence uygulamasının yaygın ve sistematik olduğunu açıkladı.

Daniel Bell, “Ukraynalı savaş esirleri ilk sorgulama sırasında işkence görüyor. Metal sopalarla, coplarla darp ediyorlar, acımasızca elektrik veriyorlar. Soyuluyorlar. Bu korkunç. Bu, 20 yıllık kariyerim boyunca BM adına esirleri ziyaret ederken gördüğüm en kötü şey. İşkence yaygın ve sistematik. Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'i işkence gördü ve bu bir savaş suçudur.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.